ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση - Preparing for Surgery

Γυναικολογία - Γυναικολογικές Χειρουργικές Επεμβάσεις, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη χειρουργική επέμβαση ημέρας και τη χειρουργική επέμβαση με νοσηλεία;


Κλικ για μεγένθυση

Η χειρουργική επέμβαση ημέρας, η οποία καλείται επίσης και περιπατητική επέμβαση ή επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας, δεν απαιτεί ολονύκτια νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα εάν η κατάστασή σας είναι σταθερή. Θα χρειαστείτε έναν συνοδό για να σας γυρίσει στο σπίτι. Η χειρουργική επέμβαση ημέρας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα νοσοκομείο, στο ιατρείο ενός επαγγελματία υγείας, σε ένα χειρουργικό κέντρο ή σε μια κλινική. Η χειρουργική επέμβαση με νοσηλεία πραγματοποιείται σε νοσοκομείο και απαιτεί ολονύκτια νοσηλεία.

 

Ποιοι επαγγελματίες υγείας θα λάβουν μέρος στη χειρουργική επέμβασή μου;

Ο επαγγελματίας υγείας που σας φροντίζει είναι επικεφαλής μιας ομάδας γιατρών, οι οποίοι θα συνεργαστούν για τη φροντίδα σας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβασή σας. Οι νοσηλευτές - νοσηλεύτριες ή οι μαίες, θα βοηθήσουν τον γιατρό σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εκτελώντας ειδικές εργασίες και φροντίζοντας για την άνεσή σας. Ένας συνάδελφος ιατρός επιστημονικός συνεργάτης μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της επέμβασής σας. Ο αναισθησιολόγος είναι το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη χορήγηση της αναισθησίας και τον έλεγχο της δράσης της.

 

Τι μπορώ να κάνω για να βεβαιωθώ ότι η επέμβασή μου θα κυλήσει χωρίς προβλήματα;

Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να διακόψετε το κάπνισμα πριν από την επέμβασή σας. Η γενική αναισθησία επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων σας. Εάν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να συνεχίσετε να τα παίρνετε πριν ή μετά την επέμβαση. Βεβαιωθείτε πως ο γιατρός σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, όπως οι βιταμίνες, τα βότανα ή άλλα συμπληρώματα. Ακολουθήστε ειδική διατροφή πριν από την επέμβαση, εάν σας συστήσει κάτι τέτοιο ο γιατρός σας. Εάν έχετε διαβήτη, ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης πριν από την επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την αποκατάστασή σας.

 

Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Μία ή δύο εβδομάδες πριν από την επέμβασή σας, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε φυσική εξέταση και άλλες εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων, μια ακτινογραφία θώρακος και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια εξέταση της καρδιακής λειτουργίας με ένα όργανο που εκτυπώνει τα αποτελέσματα σε μορφή γραφήματος.

 

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν από την επέμβαση;


Κλικ για μεγένθυση

Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να πάρετε ένα καθαρτικό και να φάτε ελαφριά. Μην πιείτε αλκοόλ 24 ώρες πριν από την επέμβαση. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να χρησιμοποιήστε ένα κλύσμα στο σπίτι, μία ή δύο ημέρες πριν από ορισμένους τύπους επεμβάσεων.

 

Τι πρέπει να κάνω την ημέρα της εγχείρησης;

Αφαιρέστε το μανό από τα νύχια σας ή τα ακρυλικά νύχια. Μη χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ. Όλα τα κοσμήματα πρέπει να αφαιρεθούν από το σώμα σας πριν από την επέμβαση. Εάν πρόκειται να παραμείνετε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, φέρτε μαζί σας μόνο τα πράγματα που θα χρειαστείτε, μεταξύ των οποίων μια θήκη γυαλιών, φακούς επαφής ή τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Θα σας δοθεί ένα βραχιολάκι-ταυτότητα. Σε αυτό θα αναγράφεται το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και το όνομα του γιατρού σας.

Να είστε έτοιμη να περιγράψετε το ιστορικό της υγείας σας, καθώς και τις ενδεχόμενες αλλεργίες σε φάρμακα, τροφές ή το λάτεξ (ορισμένα χειρουργικά γάντια κατασκευάζονται από λάτεξ). Θα ερωτηθείτε για τα φάρμακα που παίρνετε.

 

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η προεγχειρητική προετοιμασία;

Θα βγάλετε τα ρούχα σας και θα φορέσετε την ποδιά του νοσοκομείου και, ίσως, ένα σκουφάκι. Μπορεί να ληφθούν κάποια μέτρα για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Μπορεί να σας δοθεί ένα ειδικό καλσόν για να το φορέσετε ή μπορεί να τοποθετηθεί στα πόδια σας μια συσκευή συμπίεσης. Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για τη μείωση του κινδύνου εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Θα μεταφερθείτε σε έναν χώρο αναμονής, έως ότου ολοκληρωθεί η προετοιμασία της χειρουργικής ομάδας. Ο γιατρός ή η ομάδα του χειρουργείου θα επαληθεύσουν το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και τον τύπο της χειρουργικής επέμβασής σας πριν εισέλθετε στην αίθουσα του χειρουργείου. Εάν η επέμβαση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη μία πλευρά του σώματός σας, η περιοχή αυτή μπορεί να επισημανθεί με έναν ειδικό μαρκαδόρο. Ένας αναισθησιολόγος θα συζητήσει μαζί σας για τον τύπο της αναισθησίας που θα λάβετε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ένας σωλήνας που ονομάζεται ενδοφλέβια (ΕΦ) γραμμή μπορεί να τοποθετηθεί σε μια φλέβα στον βραχίονα ή τον καρπό σας. Η γραμμή αυτή χρησιμοποιείται για την παροχή υγρών, φαρμάκων ή αίματος στο σώμα σας, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Μπορεί να σας χορηγηθεί ένα φάρμακο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθούν άλλα φάρμακα που έχει ζητήσει ο γιατρός σας, όπως π.χ. αντιβιοτικά για τη μείωση του κινδύνου λοίμωξης.

 

Τι θα συμβεί μόλις εισέλθω στην αίθουσα του χειρουργείου;

Μόλις μεταφερθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου, θα σας μετακινήσουν στη χειρουργική τράπεζα. Θα συνδεθούν κάποια μόνιτορ με διάφορα μέρη του σώματός σας για τη μέτρηση των σφυγμών, του επιπέδου οξυγόνου και της αρτηριακής πίεσής σας.

Η χειρουργική ομάδα μπορεί να σας ρωτήσει ξανά το όνομά σας, την ημερομηνία γέννησης και τη χειρουργική επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας τελικός έλεγχος του ιατρικού φακέλου και των εξετάσεών σας.

Εάν η επέμβασή σας γίνεται με γενική αναισθησία, αυτή θα σας χορηγηθεί μέσω της ΕΦ γραμμής σας. Αφού κοιμηθείτε, ένας σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας θα εισαχθεί στην ουροδόχο κύστη σας για την παροχέτευση των ούρων.

 

Τι πρέπει να περιμένω μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση;

Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση, θα μεταφερθείτε στον χώρο αποκατάστασης. Ο χώρος αυτός διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την παρακολούθηση των ασθενών μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Πολλοί ασθενείς αισθάνονται εξασθενημένοι, βρίσκονται σε σύγχυση και νιώθουν πως κρυώνουν όταν ξυπνούν μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να έχετε μυϊκούς πόνους ή πονόλαιμο για λίγο διάστημα μετά την επέμβαση. Τα προβλήματα αυτά δεν θα διαρκέσουν πολύ. Μπορείτε να ζητήσετε φάρμακα για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Θα παραμείνετε στο δωμάτιο αποκατάστασης μέχρι να σταθεροποιηθείτε.

Το συντομότερο δυνατόν, οι νοσηλευτές θα σας ζητήσουν να κουνηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Μπορεί να σας ζητηθεί να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να περπατήσετε σύντομα μετά την επέμβασή σας. Μπορεί να αισθανθείτε κουρασμένη και αδύναμη αρχικά. Όσο πιο σύντομα επανέλθετε σε δραστηριότητα, τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα οι σωματικές σας λειτουργίες.

 

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν επιστρέψω στο σπίτι;

Πριν πάρετε εξιτήριο, ένας νοσηλευτής ή άλλος επαγγελματίας υγείας θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για τη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή και τη φροντίδα της τομής σας. Θα ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγετε και για πόσο καιρό. Πρέπει να γνωρίζετε ποιον πρέπει να καλέσετε εάν έχετε κάποιο πρόβλημα και για ποια ζητήματα πρέπει να καλείτε τον γιατρό σας, όπως ο πυρετός και η αυξημένη κολπική αιμορραγία.

 

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η αποκατάστασή μου;

Εάν έχετε υποβληθεί σε σημαντική χειρουργική επέμβαση με νοσηλεία, πιθανώς να χρειαστείτε έναν μήνα ή και περισσότερο για να είστε έτοιμη να συνεχίσετε το κανονικό σας πρόγραμμα. Οι μικροεπεμβάσεις έχουν μικρότερο χρόνο αποκατάστασης, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε ορισμένες δραστηριότητες για κάποιο διάστημα.