ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Ακράτεια Κοπράνων (Ακούσια Διαρροή Εντερικού Περιεχομένου) - Accidental Bowel Leakage

Γυναικολογία, Θέματα Υγείας Γυναικών, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι είναι η ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου;


Κλικ για μεγένθυση

Ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου είναι η απώλεια του φυσιολογικού ελέγχου του εντέρου σας. Ονομάζεται επίσης ακράτεια κοπράνων. Η πάθηση αυτή οδηγεί στη διαρροή στερεών ή υγρών κοπράνων ή αερίων.

 

Γιατί συμβαίνει η ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου;

Η ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου μπορεί να συμβεί εάν υπάρχουν προβλήματα με τους μυς και τα νεύρα στο ορθό και την πύελο. Το παχύ έντερο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σχηματίζει και να αποθηκεύει τα κόπρανα μέχρι να μπορέσετε να πάτε στην τουαλέτα. Τα ακόλουθα προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου:

 • Τραυματισμός στους σφιγκτήρες μυς του πρωκτού
 • Απώλεια αίσθησης στο ορθό σας
 • Αδυναμία του ορθού σας να διαταθεί και να αποθηκεύσει κόπρανα
 • Υπερβολικά υγρά ή χαλαρά κόπρανα
 • Σοβαρή δυσκοιλιότητα

 

Ποιες είναι οι αιτίες της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Οι συνηθέστερες αιτίες ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου είναι

1). Ο τοκετός. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι μύες και οι ιστοί του ορθού μπορεί να διαταθούν ή να σκιστούν και να τραυματιστεί ο σφιγκτήρας του πρωκτού σας.

2). Χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοβολίες στην περιοχή του ορθού.

Άλλες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου είναι οι εξής:

 • Περιφερική νευροπάθεια που προκαλεί ο διαβήτης
 • Νευρολογικές παθήσεις  (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο – ΑΕΕ), η σκλήρυνση κατά πλάκας, η κάκωση του νωτιαίου μυελού οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα νεύρα στο ορθό και να προκαλέσουν απώλεια αίσθησης
 • Προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα), το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή ο καρκίνος του ορθού
 • Ψυχιατρικές διαταρχές
 • Ιδιοπαθής ακράτεια
 • Η μικρή απώλεια κοπράνων διαφοροποιείται από την ακράτεια.

  Μπορεί να συμβεί σε ασθενείς με αιμορροΐδες, περιεδρικό συρρίγιο, πρόπτωση, πτωχή υγιεινή. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε παρασιτικές λοιμώξεις, χρόνια διάρροια και κατάχρηση καθαρτικών.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;


Κλικ για μεγένθυση

Οι γυναίκες με προβλήματα εντερικού ελέγχου μπορεί να έχουν διαρροή αερίων ή υγρών ή στερεών κοπράνων. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ισχυρή ή επείγουσα ανάγκη για κένωση
 • Λεκέδες κοπράνων στο εσώρουχο ή τη σερβιέτα
 • Διάρροια
 • Δυσκοιλιότητα

 

Πώς μπορεί ο γιατρός μου να διαγνώσει την αιτία της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αρχικά σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Πιθανώς να υποβληθείτε σε μια φυσική εξέταση του κόλπου, του πρωκτού και του ορθού σας, για την αναζήτηση ενδείξεων προβλημάτων, όπως η απώλεια φυσιολογικών νευρικών αντανακλαστικών ή μυϊκού τόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις.

 

Ποιες εξετάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν για τον προσδιορισμό της αιτίας της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Οι ακόλουθες εξετάσεις πραγματοποιούνται συχνά για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου:

 • Πρωκτοσκόπηση: Στις εξετάσεις αυτές χρησιμοποιείται ένα μικρό πρωκτοσκόπιο για τον έλεγχο του εσωτερικού του πρωκτικού σωλήνα ή του ορθού σας.
 • Ορθοπρωκτική μανομετρία: Η εξέταση αυτή ελέγχει τη δύναμη του πρωκτικού σφιγκτήρα σας.
 • Αφοδευσιογραφία: Αυτή η ακτινογραφική εξέταση χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση του ορθού και του πρωκτικού σωλήνα κατά τη διάρκεια μιας κένωσης.
 • Εξετάσεις νεύρων: Οι εξετάσεις αυτές ελέγχουν εάν τα νεύρα στο ορθό και τον πρωκτό σας λειτουργούν κανονικά.
 • Υπερηχογράφημα: Η εξέταση αυτή καθιστά εφικτή τη λήψη εικόνων από το εσωτερικό του ορθού σας.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου;

Η ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Ο τύπος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την αιτία και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε άλλον επαγγελματία υγείας, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, βιοανάδραση, φαρμακευτικές αγωγές, διέγερση ιερών νεύρων, ενέσεις και χειρουργική επέμβαση.

 

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Οι συχνές κενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας, καθώς και στην αντιμετώπιση της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου. Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει περισσότερη σωματική άσκηση. Εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο που έχει ως παρενέργεια τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση σας ή να σας χορηγήσει άλλο φάρμακο στη θέση του. Μπορεί να σας συσταθεί η «επανεκπαίδευση» του εντέρου σας. Οι διατροφικές αλλαγές μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες.

 

Τι είναι η επανεκπαίδευση του εντέρου;

Επανεκπαίδευση του εντέρου σημαίνει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας ώστε να έχετε τακτικές κενώσεις την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε διάφορες τεχνικές. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τα σημεία και τα συμπτώματά σας για να σας προτείνει τη βέλτιστη μέθοδο για την περίπτωσή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να έχουν τακτικές κενώσεις μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος επανεκπαίδευσης του εντέρου.

 

Ποιες διατροφικές αλλαγές βοηθούν σε περίπτωση διάρροιας;

Συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι τροφές που περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, μπορούν να προκαλέσουν αέρια και διάρροια σε ορισμένα άτομα. Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά επίσης προκαλούν διάρροια. Κάποια άτομα δυσκολεύονται να απορροφήσουν τις λιπαρές τροφές. Τα πικάντικα φαγητά μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου, όπως επίσης το αλκοόλ και η καφεΐνη. Η τήρηση ενός διατροφικού ημερολογίου μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις τροφές που σας προκαλούν τα συμπτώματα. Εάν εντοπίσετε κάποια ύποπτη τροφή, μπορεί να αρχίσετε να την αποφεύγετε.

 

Ποιες διατροφικές αλλαγές βοηθούν σε περίπτωση δυσκοιλιότητας;

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή σας, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση άφθονου νερού και η προσθήκη ινών στη διατροφή σας. Οι ίνες βρίσκονται στα λαχανικά. Περνούν σχετικά άθικτες μέσα από το πεπτικό σύστημα. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και διευκολύνοντας την κένωσή τους. Πρέπει να καταναλώνετε περίπου 25 γραμμάρια ινών ημερησίως. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες περιλαμβάνουν το πίτουρο (το εξωτερικό περίβλημα των ολόκληρων κόκκων, όπως η βρώμη, το καλαμπόκι και το σιτάρι), τα φασόλια, τα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ίνες μέσω της χρήσης σχετικών συμπληρωμάτων.

 

Ποιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Οι ασκήσεις Kegel ενδυναμώνουν τους μυς που περιβάλλουν τα ανοίγματα του πρωκτού, της ουρήθρας και του κόλπου, και μπορούν συνεπώς να βελτιώσουν την ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου. Εάν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε τους σωστούς μυς, η εκπαίδευση βιοανάδρασης μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

 

Ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel είναι ασκήσεις που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν το πυελικό τοίχωμα. Αυτοί οι μύς παρέχουν στήριξη στην ουρήθρα, στην ουροδόχο κύστη, στη μήτρα και στο έντερο. Ενισχύοντας αυτούς τους μυς ελαττώνεται πρωτίστως η απώλεια ούρων που είναι αρκετά συχνή μετά από κολπικό τοκετό.

Οι ασκήσεις Kegel εκτελούνται με τον παρακάτω απλό τρόπο.

-- Κάντε σύσπαση των μυών σαν να θέλετε να διακόψετε την ούρηση ή την αφόδευση. Αυτή η σύσπαση ανασηκώνει τον κόλπο και τον πρωκτό προς τα πίσω και πάνω.

-- Διατηρήστε τη σύσπαση των μυων για 3 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε για τα επόμενα 3 δευτερόλεπτα

-- Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 10 φορές 3 - 4 φορές την ημέρα

-- Συνεχίστε τις ασκήσεις για 8 εβδομάδες, αυξάνοντας κάθε εβδομάδα κατά ένα δευτερόλεπτο τη διάρκεια της σύσπασης, μέχρι να πετύχετε σύσπαση 10 δευτερολέπτων

-- Πρέπει κατά τη διάρκεια των ασκήσεων να αναπνέετε ήρεμα και να μην κρατάτε την αναπνοή σας

-- Επίσης όλη η δύναμη της σύσπασης πρέπει να διοχετεύεται στους μυς του περινέου. Μην σφίγγετε τους κοιλιακούς σας, το στομάχι σας ή τους μηρούς σας.

-- Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις Kegel οπουδήποτε και αν βρίσκεστε. Στη δουλειά σας, στο αυτοκίνητό σας ή την ώρα που βλέπετε τηλεόραση.

-- ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην εκτελείτε τις ασκήσεις Kegel κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της αφόδευσης παρά μόνο σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή

 

Έναν άλλο εναλλακτικό τρόπο της εφαρμογής των ασκήσεων Kegel που προτείνει το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο: https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=6RluvF1w3Mk&feature=emb_logo

 

 

Πώς χρησιμοποιείται η βιοανάδραση για την αντιμετώπιση της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Όταν χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου, η βιοανάδραση είναι μια τεχνική εκπαίδευσης, η οποία σας βοηθά να εντοπίσετε και να ενδυναμώσετε τους μυς του πρωκτικού σφιγκτήρα. Στη βιοανάδραση τοποθετούνται αισθητήρες εντός ή εκτός του πρωκτού. Οι αισθητήρες αυτοί μετρούν τη δύναμη της σύσπασης των μυών. Όταν συσπώνται οι σωστοί μύες, θα βλέπετε τη δύναμη της σύσπασης σε μια οθόνη. Χάρη σε αυτή την ανάδραση, γνωρίζετε ότι συσπάτε τους σωστούς μυς, καθώς και πόσο δυνατή είναι η σύσπαση.

 

Ποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει ένα φάρμακο που ταιριάζει στην περίπτωσή σας και δύναται να ελέγξει καλύτερα την εντερική διαρροή σας. Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διάρροιας, τον έλεγχο της διαρροής αερίων ή την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

 

Τι είναι η διέγερση των ιερών νεύρων;

Η διέγερση ιερών νεύρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τα νεύρα που ελέγχουν το έντερο δεν λειτουργούν σωστά. Στη θεραπεία αυτή εμφυτεύεται μια συσκευή κάτω από το δέρμα, συνήθως ακριβώς κάτω από τα οπίσθια. Τοποθετείται ένα λεπτό σύρμα κοντά στα ιερά νεύρα (κοντά στον κόκκυγα), τα οποία ελέγχουν το παχύ έντερο, το ορθό και τον πρωκτικό σφιγκτήρα. Η συσκευή στέλνει ένα ήπιο ηλεκτρικό σήμα κατά μήκος του σύρματος προς αυτά τα νεύρα, το οποίο αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

 

Ποια είδη ενέσεων είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Ένας ειδικός τύπος ένεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ελέγχου του εντέρου. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την έγχυση ενός παράγοντα που προσθέτει όγκο στον ιστό που περιβάλλει τον πρωκτό. Ο ιστός συσσωρεύεται στην περιοχή και στενεύει το άνοιγμα του πρωκτού. Με στενότερο άνοιγμα, ο σφιγκτήρας ενδέχεται να λειτουργήσει καλύτερα.

 

Πότε χρησιμοποιείται η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ακούσιας διαρροής εντερικού περιεχομένου;

Εάν ο σφιγκτήρας μυς του πρωκτού έχει υποστεί βλάβη, ορισμένες φορές μπορεί να αποκατασταθεί με χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να εμφυτευτεί τεχνητός πρωκτικός σφιγκτήρας. Εάν το παχύ έντερο, το ορθό ή ο πρωκτός δεν μπορούν να λειτουργήσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κολοστομία για να καταστεί εφικτή η απόρριψη των κοπράνων από το σώμα.