ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

APTIMA mRNA HPV TEST

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα, Παθολογία Τραχήλου Μήτρας

 

Τι είναι το APTIMA mRNA HPV TEST;


Κλικ για μεγένθυση

   Το APTIMA mRNA HPV TEST είναι μία μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Eλέγχει εάν υπάρχει το mRNA των ογκοπρωτεϊνών E6/E7 του ιού HPV. Η ογκογόνος δράση του HPV και η συσχέτισή του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε αυτές τις δύο (Ε6 και Ε7) ογκοπρωτεΐνες. Επομένως, το APTIMA mRNA μας δείχνει κατά πόσο έχει ξεκινήσει η ογκογόνος δράση του ιού στον τράχηλο της μήτρας δηλαδή κατά πόσον η λοίμωξη είναι <<ενεργή>>.

 

Πως γίνεται το APTIMA mRNA HPV TEST;

   Για την πραγματοποίηση του APTIMA mRNA HPV TEST αρκεί η λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος, το οποίο «ξεπλένεται» σε ειδικό φιαλίδιο κυτταρολογίας υγρής φάσης (LBC), όπως στο Thin Prep και στη συνέχεια στέλνεται στο εργαστήριο. Από το ειδικό αυτό φιαλίδιο μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και άλλες εξετάσεις, όπως το Pap test και το HPV DNA test.

 

Σε τι διαφέρει το APTIMA mRNA HPV TEST από το HPV DNA TEST;

   Το HPV DNA TEST ανιχνεύει μόνον την ύπαρξη ή μη του ιού HPV στον τράχηλο της μήτρας. Ωστόσο, δεν μπορεί να διαχωρίσει μεταξύ μιας «ενεργούς», άρα πιθανώς επικίνδυνης, και «ανενεργούς», άρα πιθανώς ακίνδυνης, λοίμωξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το HPV DNA TEST είναι θετικό όχι μόνο στις υψηλόβαθμες προκαρκινικές αλλοιώσεις, αλλά και στις χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις, ακόμα όμως και σε τραχήλους χωρίς καμία απολύτως παθολογία. Ένα θετικό HPV DNA test σε περιπτώσεις χαμηλόβαθμων αλλοιώσεων ή φυσιολογικού τραχήλου δημιουργεί περιττό άγχος στις γυναίκες και μπορεί να παραπλανήσει τον κλινικό ιατρό με αποτέλεσμα την υπερθεραπεία και πιθανές επιπλοκές σε μελλοντικές κυήσεις. 

   Αντιθέτως, το APTIMA mRNA HPV TEST, επειδή ανιχνεύει μόνον τις ενεργές λοιμώξεις, εντοπίζει όλες τις υψηλόβαθμες αλλοιώσεις, ενώ είναι θετικό πολύ λιγότερο συχνά σε σχέση με το HPV DNA TEST στις χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις και στον φυσιολογικό τράχηλο. Με άλλα λόγια, φιλτράρει τον πληθυσμό των γυναικών και αναγνωρίζει εκείνες που πραγματικά βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας. Συνεπώς, μειώνει τη ψυχολογική επιβάρυνση των γυναικών, στις οποίες ανακοινώνεται ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, δηλ., ένα παθολογικό μεν εύρημα (είτε στο Παπ Τεστ, είτε στον έλεγχο με HPV DNA Test), αλλά στην κολποσκόπηση ή και τη βιοψία δεν ανιχνεύεται σοβαρού βαθμού βλάβη.
Εν τέλει, το APTIMA mRNA HPV TEST έχει παρόμοια ευαισθησία με ένα HPV DNA TEST, αλλά συνδυαστικά με πολύ καλύτερη ειδικότητα. 

 

Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του APTIMA mRNA HPV TEST έναντι του HPV DNA TEST;


Κλικ για μεγένθυση

   Το μεγάλο πλεονέκτημα του APTIMA mRNA HPV TEST έναντι του HPV DNA TEST, είναι η καλύτερη ευαισθησία που έχει για την ανίχνευση διηθητικών καρκίνων τραχήλου μήτρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνων χάνονται κάποια τμήματα του DNA του ιού, όπως το γονίδιο L1, με αποτέλεσμα μερικά HPV DNA TEST που ανιχνεύουν αυτά τα τμήματα, σε ένα ποσοστό έως και 20%, να βγαίνουν ψευδώς αρνητικά. Από την άλλη μεριά, τα γονίδια E6/E7, άρα και οι ογκοπρωτεΐνες Ε6/Ε7, διατηρούνται πάντοτε, οπότε το APTIMA mRNA HPV TEST δεν θα χάσει αυτές τις περιπτώσεις καρκίνου.

 

Πότε κυκλοφόρησε το APTIMA mRNA HPV TEST στην ελληνική αγορά και ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα από τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του;

 Το APTIMA mRNA HPV TEST κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο του 2016 και τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του συμπίπτουν με αυτά της διεθνούς βιβλιογραφίας. Όταν δεν υπάρχει αλλοίωση στον τράχηλο ή όταν υπάρχει μια μη σοβαρή χαμηλόβαθμη αλλοίωση, το APTIMA mRNA HPV TEST είναι θετικό λιγότερο συχνά συγκριτικά με το HPV DNA TEST, το οποίο είναι θετικό σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον τράχηλο χωρίς προκαρκινικές αλλοιώσεις (no CIN ή απλή HPV λοίμωξη) ή σε χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις (CIN1). Ταυτόχρονα όμως το APTIMA mRNA HPV TEST δεν χάνει σε ευαισθησία στην ανίχνευση των υψηλόβαθμων αλλοιώσεων.

   Ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι η υψηλή προγνωστική αξία του APTIMA mRNA HPV TEST, το οποίο σε συνδυασμό με ένα βεβαρημένο lifestyle (όπως υπολογίζεται από το κάπνισμα, την ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, τη χρήση προφυλακτικού και τον εμβολιασμό κατά του HPV) αγγίζει το 100%. Πιο συγκεκριμένα, όταν μια γυναίκα επισκέπτεται το ιατρείο κολποσκόπησης λόγω ενός παθολογικού Pap test, η κολποσκόπηση επιβεβαιώνει την αλλοίωση, η γυναίκα είναι υψηλού κινδύνου βάσει του lifestyle της και ο ιατρός αμφιταλαντεύεται αν θα πρέπει να προχωρήσει σε θεραπεία ή όχι, τότε το APTIMA mRNA HPV TEST μπορεί να τον βοηθήσει στην απόφασή του. Αν το APTIMA mRNA HPV TEST βγει θετικό, τότε είναι σχεδόν 100% σίγουρο πως η γυναίκα με αυτά τα χαρακτηριστικά έχει υψηλόβαθμη αλλοίωση και ο ιατρός μπορεί να προχωρήσει στην θεραπεία με την εκτέλεση συνήθως LOOP εκτομής του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας.

 

Ποιες θεωρούνται οι σημαντικότερες εφαρμογές του APTIMA mRNA HPV TEST;


Κλικ για μεγένθυση

Οι σημαντικότερες εφαρμογές του APTIMA mRNA HPV TEST είναι:

  1. Εξατομίκευση ενός παθολογικού Pap test. Αφού η γυναίκα προσέλθει για κολποσκόπηση με τον συνδυασμό του Pap test, της κολποσκοπικής εικόνας, του lifestyle και διάφορων βιοδεικτών, όπως το Aptima, η γυναίκα χαρακτηρίζεται ως χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου και ανάλογα λαμβάνεται η απόφαση αν θα προχωρήσουμε σε θεραπεία ή όχι.                                                                                                               
  2. Μετεγχειρητική παρακολούθηση των γυναικών, που χρειάστηκαν επέμβαση. Ένα αρνητικό APTIMA mRNA HPV TEST (δηλαδή μη ενεργός λοίμωξη) είναι πολύ ισχυρότερη και ουσιαστική ένδειξη επιτυχίας της όποιας μεθόδου θεραπείας εφαρμόστηκε και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «test of cure», πολύ περισσότερο εάν αυτό ήταν θετικό πριν την επέμβαση. Αντιθέτως, ένα θετικό APTIMA mRNA HPV TEST, ακόμα και επί αρνητικής κυτταρολογίας και κολποσκόπησης, ενδεχομένως να υποκρύπτει υπολειπόμενη νόσο/υποτροπή.                                                                                                                                                                          
  3. Προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μαζί με το Pap test (co-testing). Ο συνδυασμός TEST PAP και APTIMA mRNA HPV TEST προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το απλό TEST PAP.                                                                                                                                                                                                                                                    
  4. Διαλογή (triage) των γυναικών που έχουν αποτέλεσμα στο TEST PAP (Άτυπα Πλακώδη Κύτταρα Ακαθορίστου Σημασίας) δηλαδή ASC-US. Γυναίκες με ASC-US και θετικό APTIMA mRNA HPV TEST χρειάζονται άμεσα κολποσκόπηση, ενώ γυναίκες με αρνητικό APTIMA mRNA HPV TEST δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.