ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Ενδομήτριο σπείραμα - σπιράλ λεβονοργεστρέλης (IUD)

 Γυναικολογία - Αντισύλληψη, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Οδηγίες Xρήσης Ενδομήτριου Σπειράματος Προγεστερόνης Mirena

Μirena® Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel

Τι είναι το MΙRENA® και ποια είναι η χρήση του

   Το Mirena® είναι ένα ενδομήτριο εξάρτημα σε σχήμα Τ το οποίο, μετά την τοποθέτησή του, απελευθερώνει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη μέσα στη μήτρα. Το σχήμα Τ χρησιμοποιείται ώστε να προσαρμόζεται το εξάρτημα καλύτερα στο σχήμα της μήτρας. Το κάθετο μέρος του από το σχήμα Τ του εξαρτήματος φέρει έναν κύλινδρο που περιέχει την ορμόνη. Στο κάτω άκρο του κάθετου μέρους βρίσκονται δύο πολύ λεπτά νήματα.
Το Mirena® χρησιμοποιείται

 • για αντισύλληψη (αποτροπή εγκυμοσύνης),
 • ιδιοπαθή μηνορραγία (υπερβολική αιμορραγία περιόδου) και
 • για την προστασία από υπερπλασία του ενδομητρίου (υπερβολική ανάπτυξη του εσωτερικού της μήτρας) κατά τη διάρκεια θεραπείας οιστρογονικής υποκατάστασης.Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν χρησιμοποιήσετε το MIRENA®


-- Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Mirena®, ο γιατρός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό ιστορικό της υγείας σας καθώς επίσης και αυτό των κοντινών συγγενών σας.
-- Περίπου 1 έως 2 στις 1000 γυναίκες που χρησιμοποιούν σωστά το Mirena® μένουν έγκυες στον πρώτο χρόνο.
-- Περίπου 7 στις 1000 γυναίκες που χρησιμοποιούν σωστά το Mirena® μένουν έγκυες στα πέντε χρόνια.
-- Σε ορισμένες καταστάσεις το Mirena® θα πρέπει να αφαιρείται ή η αξιοπιστία του μπορεί να μειωθεί. Σε τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει είτε να μην έχετε σεξουαλική επαφή ή θα πρέπει να λαμβάνετε επιπλέον μη ορμονικές αντισυλληπτικές προφυλάξεις, π.χ. να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό ή κάποια άλλη μέθοδο φραγμού. Μη χρησιμοποιείτε μεθόδους ρυθμού ή θερμοκρασίας. Αυτές οι μέθοδοι ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστες, διότι το Mirena® μεταβάλλει τις μηνιαίες αλλαγές της θερμοκρασίας του σώματος και του τραχηλικού βλεννογόνου.
-- Το Mirena®, όπως και τα άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά, δεν προστατεύει από τη λοίμωξη που οφείλεται στον ιό HIV (AIDS) ή από άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

 

Αντενδείξεις χρήσης του ενδομήτριου σπειράματος Mirena® 


Μην χρησιμοποιήσετε το Mirena® εάν πάσχετε από τις παρακάτω παθήσεις:

 • Επιβεβαιωμένη κύηση ή υποψία αυτής
 • Υπάρχουσα ή υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης πυελική νόσος (λοίμωξη των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων)
 • Λοίμωξη των κατώτερων γεννητικών οργάνων
 • Λοίμωξη της μήτρας μετά από τοκετό
 • Λοίμωξη της μήτρας μετά από αποβολή στους τρεις προηγούμενους μήνες
 • Τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας)
 • Ανωμαλίες των κυττάρων του τραχήλου
 • Καρκίνος ή υποψία καρκίνου της μήτρας ή του τραχήλου
 • Όγκοι που η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα προγεσταγόνα
 • Αδιάγνωστη μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
 • Συγγενής ή επίκτητη ανωμαλία της μήτρας, συμπεριλαμβανομένων και ινομυωμάτων, εφόσον αυτά διαταράσσουν την κοιλότητα της μήτρας
 • Καταστάσεις που συνδέονται με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις
 • Οξεία ηπατική νόσος ή ηπατικός όγκος
 • Υπερευαισθησία στη λεβονοργεστρέλη ή σε κάποιο από τα συστατικά του Mirena®
 • Ιστορικό εξωμητρίου εγκυμοσύνης ή καταστάσεις που προδιαθέτουν σε εξωμήτριο εγκυμοσύνη
 • Προηγούμενη έκθεση σε βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα ή σοβαρή πυελική λοίμωξη σε γυναίκες με ανατομική βλάβη της καρδιάς ή μετά από οποιαδήποτε προσθετική αντικατάσταση βαλβίδων
 • Ενεργή ή προηγούμενη σοβαρή αρτηριακή ασθένεια, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου
 • Οξείες κακοήθειες που έχουν επιπτώσεις στο αίμα ή λευχαιμίες, εκτός από όταν είναι σε ύφεση
 • Πρόσφατη τροφοβλαστική ασθένεια καθόσον τα επίπεδα hCG (Human Chorionic Gonadotropin) παραμένουν αυξημένα.

 


Τι πρέπει να σας ανησυχήσει όταν κάνετε χρήση του Mirena®


Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ο οποίος θα αποφασίσει να συνεχίσετε τη χρήση του Mirena® ή θα αφαιρέσετε το εξάρτημα εάν προϋπάρχουν ή εμφανιστούν για πρώτη φορά οι ακόλουθες καταστάσεις ενώ χρησιμοποιείτε το Mirena®:

 • Ημικρανία, εστιακή ημικρανία με ασύμμετρη απώλεια της όρασης ή άλλα συμπτώματα ενδεικτικά παροδικής εγκεφαλικής ισχαιμίας (προσωρινός αποκλεισμός της παροχής αίματος στον εγκέφαλο)εξαιρετικά
 • Σοβαρή κεφαλαλγία
 • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος, του λευκού των ματιών και/ή των νυχιών)
 • Έντονη αύξηση στην αρτηριακή πίεση
 • Σοβαρή αρτηριακή νόσος, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου
 • Όρισμένες πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν μόνο προγεστερινοειδές έδειξαν ότι μπορεί να εμφανιστεί μικρή αύξηση του κινδύνου για φλεβική θρομβοεμβολή, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν συμπτώματα ή σημεία θρόμβωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας. Τα συμπτώματα φλεβικής ή αρτηριακής θρόμβωσης μπορεί να περιλαμβάνουν: μονόπλευρο πόνο και/ή οίδημα στο κάτω άκρο, αιφνίδιο έντονο πόνο στο στήθος που επεκτείνεται ή όχι στοναριστερό βραχίονα, αιφνίδια δύσπνοια, αιφνίδια έναρξη βήχα, ασυνήθιστη σοβαρή και παρατεταμένη κεφαλαλγία, ξαφνική μερική ή πλήρης απώλεια της όρασης ή διπλωπία, διαταραχές της ομιλίας ή αφασία (δυσκολίες στην ομιλία), ίλιγγος, λιποθυμία με ή χωρίς εστιακές επιληπτικές κρίσεις (μια επιληπτική εκδήλωση περιορισμένης φύσεως λόγω ερεθισμού μιας εντοπισμένης περιοχής του εγκεφάλου), αδυναμία ή έντονο ξαφνικό μούδιασμα που επηρεάζει τη μια πλευρά ή το ένα μέρος του σώματος, κινητικές διαταραχές, οξύς κοιλιακός πόνος.
 • Συμπτώματα ή ενδείξεις που υποδηλώνουν θρόμβωση του αμφιβληστροειδούς: ανεξήγητη μερική ή ολική απώλεια της όρασης, διπλωπία ή άλλες ανεξήγητες διαταραχές της όρασης.
 • Δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το αν οι κιρσοί των φλεβών και η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα (φλεγμονή μιας φλέβας με σχηματισμό θρόμβου) συνδέονται με τη φλεβική θρομβοεμβολή.
 • Το Mirena® μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή σε γυναίκες με συγγενή καρδιακή νόσο ή βαλβιοπάθεια που βρίσκονται σε κίνδυνο λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας. Στις γυναίκες αυτές πρέπει να χορηγείται προφυλακτική αγωγή με αντιβιοτικά κατά την εισαγωγή ή αφαίρεση του ενδομήτριου εξαρτήματος.

 

 • Σε διαβητικές χρήστριες του Mirena®, η συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος θα πρέπει να παρακολουθείται.
 • Οι ακανόνιστες αιμορραγίες μπορεί να συγκαλύπτουν ορισμένα συμπτώματα και σημεία πολύποδα ή καρκίνου του ενδομητρίου και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνονται διαγνωστικά μέτρα.
 • Το Mirena® δεν πρέπει να αποτελεί αντισυλληπτική μέθοδο πρώτης επιλογής σε νέες άτοκες γυναίκες, ούτε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με προχωρημένη ατροφία της μήτρας.

 

 • Το Mirena® δεν ενδείκνυται για χρήση ως μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης (χρήση μετά τη συνουσία).

 

Τι περιλαμβάνει η ιατρική εξέταση πριν την τοποθέτηση του Mirena®


Η ιατρική εξέταση πριν την εισαγωγή του εξαρτήματος πρέπει να περιλαμβάνει

 • Έλεγχο τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου)
 • Εξέταση των μαστών 
 • Έλεγχος για λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως απαιτείται
 • Μια γυναικολογική εξέταση ή ένας κολπικός υπέρηχος πρέπει να διενεργηθεί ώστε να καθοριστεί η θέση και το μέγεθος της μήτρας.

Κίνδυνος για ενδομήτρια λοίμωξη ή πυελική φλεγμονή από την χρήση του Mirena®

   Ο σωλήνας εισαγωγής προστατεύει το ενδομήτριο εξάρτημα Mirena® από επιμόλυνση από μικροοργανισμούς κατά τη διάρκεια της εισαγωγής και ο εισαγωγέας του Mirena® έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ναελαχιστοποιείται ο κίνδυνος λοίμωξης. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος πυελικής λοίμωξης σε γυναίκες που φέρουν ενδομήτριο εξάρτημα από χαλκό, στη διάρκεια του πρώτου μήνα ή αμέσως μετά την εισαγωγή. Οι πυελικές λοιμώξεις σε γυναίκες που φέρουν ενδομήτριο εξάρτημα συχνά είναι σχετιζόμενες με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Ο κίνδυνος της λοίμωξης αυξάνεται εάν η γυναίκα ή ο σύντροφός της έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Οι πυελικές λοιμώξεις πρέπει να θεραπεύονται άμεσα. Οι πυελικές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο μίας μελλοντικής εξωμήτριας κύησης (κύηση εκτός μήτρας).


  Το Mirena® θα πρέπει να αφαιρεθεί αν η γυναίκα εμφανίζει υποτροπιάζουσα ενδομητρίτιδα ή πυελικές λοιμώξεις ή στην περίπτωση που η οξεία λοίμωξη δεν ανταποκριθεί στη θεραπεία μέσα σε διάστημα μερικών ημερών. Συμβουλευτείτε το γιατρό χωρίς καθυστέρηση εάν έχετε συνεχόμενο πόνο στην κάτω κοιλία, πυρετό, πόνο σε συνδυασμό με σεξουαλική επαφή ή μη φυσιολογική αιμορραγία.

 


Αποβολή του Mirena®


   Οι μυϊκές συσπάσεις της μήτρας κατά την εμμηνορρυσία μπορεί, κάποιες φορές, να ωθήσουν το ενδομήτριο εξάρτημα εκτός θέσης ή να τo αποβάλουν. Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν μη φυσιολογική αιμορραγία ή πόνο. Εάν το ενδομήτριο εξάρτημα μετατοπιστεί, η αποτελεσματικότητά του μπορεί να μειωθεί. Εάν το ενδομήτριο εξάρτημα αποβληθεί, δεν προστατεύεστε πλέον από εγκυμοσύνη. Συνιστάται να ελέγξετε τα νήματα με το δάχτυλό σας, για παράδειγμα την ώρα του μπάνιου. Εάν έχετε σημάδια που υποδεικνύουν την αποβολή του εξαρτήματος ή δεν νιώθετε τα νήματα, θα πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή ή να χρησιμοποιήσετε άλλο αντισυλληπτικό και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Δεδομένου ότι το ενδομήτριο εξάρτημα Mirena® μειώνει την ποσότητα του αίματος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης, η αύξηση της ποσότητας του αίματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποβολής του εξαρτήματος.

 


Διάτρηση


   H διάτρηση ή διαπέραση του σώματος της μήτρας από το Mirena®, η οποία μπορεί να μειώσει την προστασία κατά της εγκυμοσύνης, μπορεί να συμβεί σπάνια, συνήθως κατά την εισαγωγή του Mirena®. Ένα ενδομήτριο εξάρτημα, το οποίo έχει μείνει έξω από την κοιλότητα της μήτρας, δεν είναι αποτελεσματικό και πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό. Ο κίνδυνος διάτρησης μπορεί να αυξηθεί εάν το Mirena® εισαχθεί αμέσως μετά τον τοκετό (βλ. παράγραφο 3 «Πώς να χρησιμοποιήσετε το Mirena®»), σε μητέρες που θηλάζουν ή σε γυναίκες με οπίσθια κάμψη της μήτρας (προς το μέρος του εντέρου).Εξωμήτρια κύηση


   Είναι πολύ σπάνιο να μείνετε έγκυες όταν χρησιμοποιείτε το Mirena®. Εντούτοις, εάν μείνετε έγκυος ενώ χρησιμοποιείτε το Mirena®, ο κίνδυνος να έχετε το έμβρυο εκτός της μήτρας σας (εξωμήτρια κύηση) είναι σχετικά αυξημένος. Περίπου 1 στις 1000 γυναίκες που χρησιμοποιούν σωστά το Mirena® έχουν μία εξωμήτρια κύηση ανά χρόνο. Αυτή η αναλογία είναι μικρότερη απ’ ότι στις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν καθόλου αντισύλληψη (περίπου 3 με 5 στις 1000 γυναίκες ανά χρόνο). Οι γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό εξωμήτριας κύησης, χειρουργικής επέμβασης στις σάλπιγγες ή πυελικής λοίμωξης βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Μια εξωμήτρια κύηση είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι μπορεί να έχετε μια εξωμήτρια κύηση και θα πρέπει να δείτε άμεσα το γιατρό σας:
- η εμμηνορρυσία σας σταμάτησε και κατόπιν έχετε επιμένουσα αιμορραγία και πόνο
- έχετε έναν ακαθόριστο ή πολύ έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά
- έχετε τα φυσιολογικά σημάδια μιας εγκυμοσύνης, αλλά έχετε και αιμορραγία και αισθάνεστε ζάλη.

 


Ζάλη


   Κάποιες γυναίκες αισθάνονται ζάλη μετά την εισαγωγή του Mirena®. Αυτή είναι μια φυσιολογική φυσική αντίδραση. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει να ξεκουραστείτε για λίγο μετά την εισαγωγή του Mirena®.

 


Eυμεγέθη ωοθηλάκια (κύτταρα που πλαισιώνουν ένα ώριμο ωάριο στην ωοθήκη)


   Εφόσον η αντισυλληπτική δράση του Mirena® οφείλεται κυρίως σε τοπική δράση, ωοθηλακιορρηκτικοί κύκλοι συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μερικές φορές η ατρησία καθυστερεί και η ανάπτυξη των ωοθυλακίων συνεχίζεται. Τα περισσότερα από αυτά τα ωοθυλάκια είναι ασυμπτωματικά, αν και μερικές φορές μπορεί να συνοδεύονται από πόνο στην πύελο ή πόνο κατά την σεξουαλική επαφή. Αυτά τα ευμεγέθη ωοθηλάκια μπορεί να απαιτούν ιατρική προσοχή, αν και συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους. 

   Ευμεγέθη ωοθυλάκια έχουν διαγνωστεί σε ποσοστό 12% των γυναικών που κάνουν χρήση Mirena®. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ευμεγέθη ωοθυλάκια εξαφανίζονται από μόνα τους κατά τους πρώτους 2-3 μήνες παρακολούθησης. Αν αυτό δεν συμβεί, συνιστάται η συνέχιση της παρακολούθησης με υπερήχους, καθώς και η εφαρμογή διαγνωστικών/θεραπευτικών μέτρων. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

 


Χρήση άλλων φαρμάκων


   Παρακαλούμε ενημερώστε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε ή έχετε πρόσφατα λάβει άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που πήρατε χωρίς ιατρική συνταγή. Ο μεταβολισμός της λεβονοργεστρέλης μπορεί να αυξηθεί από την ταυτόχρονη χρήση άλλων φαρμάκων, όπως φάρμακα για την επιληψία (π.χ. φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, καρβαμαζεπίνη) και αντιβιοτικά (π.χ.ριφαμπικίνη, ριφαμπουτίνη, νεβιραπίνη, εφαβιρένζη). Μιας και ο μηχανισμός δράσης του Mirena® είναι κυρίως τοπικός, αυτό δεν αναμένεται να έχει μεγάλη σημασία για την αντισυλληπτική αποτελεσματικότητα του Mirena®.

 


Κύηση


   Είναι πολύ σπάνιο για μια γυναίκα να μείνει έγκυος ενώ χρησιμοποιεί το Mirena®. Αλλά εάν το Mirena® αποβληθεί, δεν είστε πλέον προφυλαγμένη και πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλη μορφή αντισύλληψης μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Κάποιες γυναίκες (περίπου 20 %), μπορεί να μην έχουν περίοδο ενώ χρησιμοποιούν το Mirena®. Το να μην έχετε περίοδο δεν είναι απαραίτητα σημάδι εγκυμοσύνης. Εάν δεν έχετε περίοδο και έχετε άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης (π.χ. ναυτία, κόπωση και μαστοδυνία) πρέπει να δείτε το γιατρό σας για μια εξέταση και να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Στην περίπτωση εγκυμοσύνης ενώ χρησιμοποιείτε το Mirena®, το εξάρτημα θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό. Εάν συνεχίσετε να έχετε το Mirena® κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος αποβολής, λοίμωξης ή πρόωρου τοκετού μπορεί να αυξηθεί. Η ορμόνη του Mirena® απελευθερώνεται μέσα στη μήτρα. Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο είναι εκτεθειμένο σε μια σχετικά υψηλή συγκέντρωση τοπικά, αν και η ποσότητα της ορμόνης που λαμβάνεται μέσω του αίματος και του πλακούντα είναι μικρή. Η επίδραση αυτής της ποσότητας ορμόνης στο έμβρυο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει απόδειξη γενετικών ανωμαλιών που να προκλήθηκαν από το Mirena® σε περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη συνεχίστηκε με το Mirena® να χρησιμοποιείται.

 

Θηλασμός


   Το Mirena® μπορεί να χρησιμοποιείται κατά τον θηλασμό. Μικρές συγκεντρώσεις λεβονοργεστρέλης έχουν προσδιορισθεί στο μητρικό γάλα γυναικών που θηλάζουν (0,1 % της δόσης μεταφέρεται στο βρέφος). Δεν φαίνεται να υπάρχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του νεογνού όταν χρησιμοποιείται Mirena® μετά από 6 εβδομάδες μετά από τον τοκετό. Μέθοδοι αντισύλληψης μόνο με προγεσταγόνα δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ποσότητα ή την ποιότητα του μητρικού γάλατος.

 

 

Εισαγωγή του ενδομήτριου σπειράματος Mirena® μετά τον τοκετό

   Η εισαγωγή εξαρτήματος Mirena® μετά τον τοκετό πρέπει να αναβάλλεται μέχρις ότου η μήτρα έχει πλήρως επανέλθει και όχι νωρίτερα από 6 εβδομάδες μετά τοντοκετό. Εάν η επαναφορά της μήτρας καθυστερεί σημαντικά, πρέπει να παραταθεί η αναμονή έως και 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

 

 

Είναι ορατό το Mirena ® στις ακτινογραφίες;

   To σώμα σε σχήμα Τ του Mirena® περιέχει θειικό βάριο που το κάνει ορατό σε εξέταση με ακτίνες Χ.

 

 


Οδήγηση και χειρισμός μηχανών


   Καμία γνωστή επίδραση

 

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Mirena®;


   Στην αντισύλληψη, το Mirena® είναι αποτελεσματικό και ως το επί του παρόντος περισσότερο δραστικό από το ενδομήτριο εξάρτημα απελευθέρωσης με χαλκό.

   Το Mirena® έχει ποσοστό αποτυχίας περίπου 0,1% το χρόνο. Το ποσοστό αποτυχίας μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση αποβολής του εξαρτήματος ή διάτρησης.


   Στην θεραπεία της ιδιοπαθούς υπερβολικής αιμορραγίας περιόδου, το Mirena® προκαλεί έντονη μείωση της αιμορραγίας περιόδου ήδη μετά από 3 μήνες από την εισαγωγή του.

   Κάποιες χρήστριες δεν έχουν καθόλου περίοδο.

 


Πότε πρέπει να εισαχθεί το Mirena®;


   Το εξάρτημα Mirena® εισάγεται μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την έναρξη της εμμήνου ρύσης. Το ενδομήτριο εξάρτημα μπορεί επίσης να εισαχθεί αμέσως μετά το πρώτο τρίμηνο που ακολουθεί έκτρωση και ενώ δεν υπάρχουν λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων. Το ενδομήτριο εξάρτημα πρέπει να εισαχθεί μόνο μετά την επαναφορά της μήτρας κατόπιν τοκετού, στο φυσιολογικό της μέγεθος και όχι νωρίτερα από 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το Mirena® μπορεί να αντικατασταθεί με ένα νέο εξάρτημα οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου.
   Όταν το Mirena® χρησιμοποιείται για την προστασία του εσωτερικού της μήτρας κατά τη διάρκεια θεραπείας οιστρογονικής υποκατάστασης, μπορεί να εισαχθεί οποιαδήποτε στιγμή σε μια αμηνορροϊκή γυναίκα (γυναίκα που δεν έχει μηνιαία αιμορραγία) ή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της εμμήνου ρύσης ή της αιμορραγίας εκ διακοπής.
   Το Mirena® θα πρέπει να εισάγεται από έναν ιατρό/επιστήμονα υγείας ο οποίος είναι έμπειρος στην εισαγωγή με Mirena®.

 


Πώς εισάγεται το Mirena®;


   Κατά τη γυναικολογική εξέταση, ένα εξάρτημα που καλείται μητροσκόπιο εισάγεται στον κόλπο και ο κόλπος με τον τράχηλο απολυμαίνονται με ένα αντισηπτικό διάλυμα. Το ενδομήτριο εξάρτημα εισάγεται στη συνέχεια στη μήτρα μέσω ενός λεπτού ευλύγιστου πλαστικού σωλήνα  (εισαγωγέας). Εάν απαιτείται, μπορεί να εφαρμοστεί τοπική ή γενική αναισθησία με αυτόματη αναπνοή (μέθη) πριν την εισαγωγή.
   Κάποιες γυναίκες μπορεί να νιώσουν πόνο και ζάλη μετά την εισαγωγή. Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν περάσουν μέσα σε μισή ώρα σε ύπτια θέση, το ενδομήτριο εξάρτημα μπορεί να μην έχει τοποθετηθεί σωστά. Πρέπει να γίνει εξέταση και το ενδομήτριο εξάρτημα να αφαιρεθεί εάν είναι απαραίτητο.

 


Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό μου;


   Θα πρέπει να ελέγξετε το ενδομήτριο εξάρτημα σας 4-12 εβδομάδες μετά την εισαγωγή και ανελλιπώς τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Επιπρόσθετα, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν κάποιο από τα παρακάτω συμβεί:
- δεν νιώθετε πλέον τα νήματα στον κόλπο σας
- μπορείτε να νιώσετε το κάτω άκρο του εξαρτήματος
- νομίζετε ότι είστε έγκυος
- έχετε επίμονο πόνο στην κοιλιακή χώρα, πυρετό ή ασυνήθη κολπική έκκριση
- εσείς ή ο σύντροφός σας νιώθετε πόνο ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
- υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές στην περίοδό σας (για παράδειγμα, εάν έχετε λίγο ή καθόλου αιμορραγία περιόδου και μετά ξεκινήσετε να έχετε έντονη αιμορραγία ή πόνο ή εάν αρχίσετε να αιμορραγείτε έντονα)
- έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως ημικρανία ή έντονους πονοκεφάλους που επανέρχονται, ξαφνικά προβλήματα με την όραση, ίκτερο ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

 


Για πόσο καιρό μπορεί να χρησιμοποιείται το Mirena®;


   To Μirena είναι αποτελεσματικό για 5 χρόνια, μετά τα οποία το ενδομήτριο εξάρτημα πρέπει να αφαιρείται. Εάν επιθυμείτε, μπορεί το παλιό εξάρτημα Mirena® να αντικατασταθεί με ένα νέο.

 


Τι πρέπει να κάνω αν θέλω να μείνω έγκυος ή θέλω να αφαιρέσω το Mirena® για άλλο λόγο;


   Το ενδομήτριο εξάρτημα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα οποιαδήποτε στιγμή από το γιατρό σας, όπου κατόπιν η εγκυμοσύνη είναι δυνατή. Εάν δεν είναι επιθυμητή η εγκυμοσύνη, το Mirena® δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί μετά την 5η ημέρα του έμμηνου κύκλου, εκτός εάν η αντισύλληψη καλύπτεται από άλλες μεθόδους (π.χ. προφυλακτικό) για τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την αφαίρεση. Όταν η γυναίκα δεν έχει καθόλου εμμηνορρυσία, θα πρέπει να χρησιμοποιεί μεθόδους φραγμού για αντισύλληψη για 5 ημέρες πριν την αφαίρεση και μέχρι ο έμμηνος κύκλος επανεμφανιστεί. Ένα νέο εξάρτημα Mirena® μπορεί επίσης να εισαχθεί αμέσως μετά την αφαίρεση, όπου σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται επιπρόσθετη προστασία.

 


Μπορεί να μείνω έγκυος μετά τη διακοπή χρήσης του Mirena®;


   Nαι. H αφαίρεση του Mirena® δεν επεμβαίνει στη φυσιολογική σας γονιμότητα. Μπορεί να μείνετε έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου έμμηνου κύκλου μετά την αφαίρεση του Mirena®.

 


Μπορεί το Mirena® να επηρεάσει την περίοδό μου;


   To Mirena® δεν επηρεάζει τον καταμήνιο κύκλο σας. Μπορεί να αλλάξει την περίοδό σας ώστε να έχετε κηλίδες (μικρή ποσότητα απώλειας αίματος), μεγαλύτερη ή μικρότερη περίοδο, ελαφρύτερη ή εντονότερη αιμορραγία ή καθόλου αιμορραγία.


   Πολλές γυναίκες έχουν συχνά κηλίδες ή ελαφριά αιμορραγία επιπρόσθετα της περιόδου τους για τους πρώτους 3-6 μήνες μετά την εισαγωγή του Mirena®.

   Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν έντονη αιμορραγία ή παρατεταμένη αιμορραγία κατά τη διάρκεια αυτή. Εάν η αιμορραγία επιμένει, παρακαλούμε ενημερώστε το γιατρό σας. Συνολικά, είναι πιθανόν να έχετε μια σταδιακή μείωση στον αριθμό των ημερών με αιμορραγία για τους πρώτους 3-6 μήνες μετά την εισαγωγή του Mirena®. Τελικά, σε κάποιες γυναίκες σταματάει τελείως η περίοδος. Μιας και η ποσότητα της αιμορραγίας περιόδου συνήθως μειώνεται με τη χρήση του Mirena®, οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν μια αύξηση στην τιμή της αιμοσφαιρίνης τους.

   Όταν το εξάρτημα αφαιρεθεί, οι περίοδοι επιστρέφουν κανονικά.

 


Είναι φυσιολογικό να μην έχω καθόλου περίοδο;


   Ναι, όταν χρησιμοποιείτε το Mirena®. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε περίοδο με το Mirena®, είναι λόγω της επίδρασης της ορμόνης στο εσωτερικό της μήτρας. Η μηνιαία πάχυνση του εσωτερικού της δεν πραγματοποιείται. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα που να εμφανίζει την περίοδο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση ή είστε έγκυες. Τα επίπεδα των ορμονών σας παραμένουν φυσιολογικά.


   Στην πραγματικότητα, το να μην υπάρχει περίοδος μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την υγεία της γυναίκας.

 


Πώς θα ξέρω εάν είμαι έγκυος;


   H εγκυμοσύνη είναι σπάνια όταν η γυναίκα χρησιμοποιεί το Mirena®, ακόμα και εάν δεν έχει περίοδο. Εάν δεν έχετε περίοδο για 6 εβδομάδες και ανησυχείτε, τότε σκεφτείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν είναι αρνητικό, δεν υπάρχει λόγος να κάνετε και άλλο τεστ, εκτός κι αν έχετε άλλα σημάδια εγκυμοσύνης, π.χ. ναυτία, κόπωση ή μαστοδυνία.

 


Μπορεί το Mirena® να προκαλέσει πόνο ή ενόχληση;


   Κάποιες γυναίκες αισθάνονται πόνο (όπως κράμπες περιόδου) τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισαγωγή. Θα πρέπει να επιστρέψετε στον γιατρό σας ή την κλινική εάν έχετε έντονο πόνο ή εάν ο πόνος συνεχίζει για παραπάνω από 3 εβδομάδες αφότου έχει εισαχθεί το Mirena®.

 


Eπεμβαίνει το Mirena® στη σεξουαλική επαφή;


   Oύτε εσείς αλλά ούτε και ο σύντροφός σας δε θα πρέπει να αισθάνεστε το ενδομήτριο εξάρτημα κατά την επαφή. Εάν το αισθάνεστε, η επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρις ότου ο γιατρός σας ελέγξει ότι το ενδομήτριο εξάρτημα είναι ακόμη στη σωστή του θέση.

 


Πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένω μέχρι να έχω σεξουαλική επαφή μετά την εισαγωγή;


   Για να ηρεμήσει το σώμα σας, είναι καλύτερα να περιμένετε 24 ώρες μετά την εισαγωγή του Mirena® πριν έχετε σεξουαλική επαφή.

   Εντούτοις, αμέσως μετά την εισαγωγή του το Mirena® εμποδίζει την εγκυμοσύνη.

 


Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταμπόν;


   Συνιστάται η χρήση σερβιέτας. Εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν, θα πρέπει να τα αλλάζετε με προσοχή ώστε να μην τραβήξετε τα νήματα του Mirena®.

 


Tι συμβαίνει αν το Mirena® αποβληθεί από μόνο του;


   Είναι σπάνιο αλλά πιθανό το Mirena® να αποβληθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς να το αντιληφθείτε. Μια όχι συνηθισμένη αύξηση στην ποσότητα της αιμορραγίας κατά την περίοδό σας μπορεί να σημαίνει ότι το Mirena® έχει αποβληθεί μέσω του κόλπου σας. Είναι επίσης πιθανό, τμήμα του Mirena® να αποβληθεί από τη μήτρα σας (εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να το παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής). Εάν το Mirena® αποβληθεί ολόκληρο ή τμήμα αυτού, δεν είστε προστατευμένη από εγκυμοσύνη.

 


Πώς μπορώ να ξέρω αν το Mirena® είναι στη θέση του;


   Μπορείτε να ελέγξετε από μόνες σας εάν τα νήματα είναι στη θέση τους μετά την περίοδό σας. Τοποθετήστε μαλακά το δάχτυλό σας στον κόλπο σας μετά την περίοδό σας και νιώστε τα νήματα στο τέλος του κόλπου σας, κοντά στο άνοιγμα της μήτρας σας (τράχηλος).
Μην τραβήξετε τα νήματα γιατί μπορεί κατά λάθος να τραβήξετε το Mirena®. Εάν δεν νιώθετε τα νήματα επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 


ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Mirena®


   Όπως όλα τα φάρμακα, το Mirena® μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν συμβαίνουν σε όλους.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες με βάση το μέρος του σώματος που επηρεάζουν και το πόσο συχνές είναι:


Πολύ συχνές: συμβαίνουν σε 10 ή περισσότερες ανά 100 γυναίκες:


Διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και του μαστού
- Κολπική αιμορραγία ή αιμορραγία μήτρας, συμπεριλαμβανομένων κηλίδων, σπάνιων περιόδων (ολιγομηνόρροια) και έλλειψη αιμορραγίας (αμηνόρροια)
- Καλοήθεις κύστες ωοθηκών


Ψυχιατρικές διαταραχές
- καταθλιπτική διάθεση
- νευρικότητα
- μειωμένη libido


Διαταραχές του νευρικού συστήματος
- Πονοκέφαλος


Διαταραχές του γαστρεντερικού
- Πόνος στην κοιλιά
- Ναυτία


Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού
- Ακμή


Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού οστού
- Πόνος στην πλάτη


Διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και του μαστού
- Πόνος στην πύελο
- Δυσμηνόρροια (επίπονη περίοδος)
- Κολπικές εκκρίσεις
- Αιδοιοκολπίτιδα (λοίμωξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων ή του κόλπου)
- τάση μαστών
- πόνος μαστών

 

Γενικές διαταραχές
- αποβολή της ενδομήτριας συσκεύης
- αύξηση βάρους


Όχι συχνές: συμβαίνουν σε 1 με 10 ανά 1.000 γυναίκες:


Ψυχιατρικές διαταραχές
- Επηρεασμένη διάθεση


Διαταραχές του γαστρεντερικού
- Διάταση κοιλιακής χώρας


Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού
- Δασυτριχισμός (υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα)
- Απώλεια μαλλιών
- Κνησμός (υπερβολική φαγούρα)
- Έκζεμα (λοίμωξη του δέρματος)


Διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και του μαστού
- Λοίμωξη της πυέλου (λοίμωξη της άνω γυναικείας γεννητικής οδού, οι γυναικείες δομές πάνω από τον τράχηλο της μήτρας)
- Ενδομητρίωση
- Τραχηλίτιδα/φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου, κλάση II (λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας)


Γενικές διαταραχές
- οίδημα (πρήξιμο)


Σπάνιες: συμβαίνουν σε 1 με 10 ανά 10.000 γυναίκες:


Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού
- Εξάνθημα
- Αλλεργία


Διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και του μαστού
- Διάτρηση της μήτρας


Διαταραχές του νευρικού συστήματος
- Ημικρανία