ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

HPV Λοίμωξη - Απαντήσεις σε Ερωτήσεις

Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

HPV

Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πάρα πολύ συχνή, ο καρκίνος όμως που μπορεί να προκαλέσει είναι πολύ σπάνιος.

1). Τι είναι ο ιός HPV;

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων – κονδυλωμάτων είναι ένας DNA ιός πολύ διαδεδομένος που μπορεί να προσβάλλει γυναίκες αλλά και άνδρες. Ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών που κατατάσσονται με βάση τη διαφορετικότητα στο DNA τους και αριθμούν πάνω από 120 διαφορετικά στελέχη.

2). Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζω για τον HPV;

Ο HPV αποτελεί την αιτία της πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης παγκοσμίως. Το σύνολο του πληθυσμού θα έρθει κάποτε σε επαφή με κάποιον από τους ιούς HPV, όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό θα εμφανίσει βλάβες από αυτούς. Ο ιός HPV συνδέεται αιτιολογικά με τα κονδυλώματα και με διάφορους καρκίνους όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

3). Ποια η πιθανότητα μια γυναίκα να έρθει σε επαφή με τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής της;

Η πιθανότητα μια γυναίκα να έρθει σε επαφή με κάποιον από τους ιούς HPV κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι 80 έως 90 %.

4). Είναι όλοι οι HPV το ίδιο επικίνδυνοι;

Υπάρχουν περισσότεροι από 120 τύποι του ιού HPV. Οι 40 περίπου από αυτούς μπορούν να μεταδοθούν και να προκαλέσουν προβλήματα στο γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών. Όλοι όμως οι τύποι του ιού δεν είναι το ίδιο επικίνδυνοι. Υπάρχουν οι ιοί χαμηλού ρίσκου (πχ. HPV6 και HPV 11), οι οποίοι προκαλούν ήπιες παροδικές λοιμώξεις ή κονδυλώματα (δερματικές βλάβες) των έξω γεννητικών οργάνων και δεν απειλούν τη ζωή των ασθενών. Άλλοι τύποι, 15 περίπου στον αριθμό (πχ. HPV 16 και HPV 18) συγκαταλέγονται στους υψηλού ρίσκου και μπορεί σε λίγους φορείς να προκαλέσουν επιμένουσες λοιμώξεις για πολλά χρόνια και σε ακόμα λιγότερους ασθενείς να οδηγήσουν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πιο συχνά ή τον καρκίνου του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού ή του πέους σπανιότερα.

5). Πως μεταδίδεται ο ιός HPV;

  • Ο ιός αυτός μεταδίδεται με την τριβή (δέρμα με δέρμα) που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η σεξουαλική επαφή δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει τη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Και μόνο οι ερωτικές περιπτύξεις μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από το ένα κύτταρο στο άλλο και από τον ένα σύντροφο στον άλλον. Η επαφή του δέρματος του όσχεου, του πέους, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού μπορεί να μεταφέρει τον ιό εύκολα στον σεξουαλικό σύντροφο. Η μετάδοση μπορεί να γίνει επίσης και με το στοματικό σεξ.
  • Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  • Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων – sex toys τα οποία χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα από περισσότερα του ενός άτομα.
  • Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας ή από πόμολα πόρτας.

Το προφυλακτικό αν και δεν προστατεύει 100% είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος για να προφυλαχθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο από την μετάδοση του ιού HPV, όσο και από τα υπόλοιπα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

6). Υπάρχει τρόπος να γνωρίζω αν έχω τον ιό HPV;

Το HPV DNA TEST μπορεί να προσδιορίσει εάν έχουμε και ποιόν συγκεκριμένα τύπο του ιού. Αυτό όμως δεν έχει καμία πρακτική αξία. Ειδικά στις νεότερες γυναίκες, προκαλεί μόνο στρες και περιττά έξοδα. Δεν έχει σημασία να γνωρίζουμε αν κάποιος ήρθε σε επαφή με τον ιό γιατί αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Σημασία έχει εάν ο ιός προκάλεσε κάποια βλάβη στο άτομο αυτό. Ελέγχουμε δηλαδή για την ύπαρξη δερματικών αλλοιώσεων (κονδυλωμάτων) και για την εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας με το test PAP. Το παραπάνω συμβαίνει γιατί οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι παροδικές και υποκλινικές χωρίς να δίνουν κανένα σύμπτωμα. Η άμυνα του οργανισμού σύντομα κινητοποιείται και απομακρύνει τον ιό από τους περισσότερους φορείς.

7). Αν έχω κολλήσει κάποιον ιό υψηλού ρίσκου ποια η πιθανότητα να απαλλαγώ από αυτόν;

Η μόλυνση ακόμη και με κάποιον από τους ιούς HPV υψηλού ρίσκου καταστέλλεται σε ποσοστό 90% μέσα σε 2 – 3 χρόνια.

8). Σε πόσο χρονικό διάστημα από τη λοίμωξη από τον ιό HPV μπορεί να εμφανισθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Από τη στιγμή της λοίμωξης με κάποιον ιό HPV υψηλού ρίσκου μέχρι την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνήθως μεσολαβούν από 10 έως 30 χρόνια. Προϋπάρχουν αλλοιώσεις προκαρκινικές των κυττάρων του τραχήλου οι οποίες και μπορούν να αφαιρεθούν. Έτσι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εάν επέμβουμε έγκαιρα και προλαμβάνεται και θεραπεύεται.