ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Εφηβεία, Γυναικολογία

Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο

Η Πρώτη Επίσκεψη στον Γυναικολόγο

Ο γυναικολόγος είναι ένας γιατρός που έχει εξειδικευτεί σε θέματα υγείας των γυναικών. Η ηλικία που μία κοπέλα καλό θα ήταν να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της για πρώτη φορά είναι μεταξύ 12 και 16 ετών πολλές φορές αρκετά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Μητρορραγία στην εφηβεία

Μητρορραγία στην Εφηβεία

Μία από τις συχνότερες διαταραχές της περιόδου που εμφανίζεται στα κορίτσια στην εφηβεία μετά την έναρξη της πρώτης εμμήνου ρύσεως είναι η μητρορραγία της εφηβείας. Η δυσλειτουργική αυτή αιμορραγία της μήτρας – DUB (Dysfunctional Uterine Bleeding or Menorrhagia in Adolescents) είναι η απώλεια αίματος περισσότερο των 80 ml.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην Εφηβεία

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών στην Εφηβεία

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) είναι μία κατάσταση που προκαλεί ανωμαλίες στην περίοδο διότι η κυκλική μηνιαία ωορρηξία δεν συμβαίνει τακτικά και τα ανδρογόνα στις γυναίκες αυτές είναι λίγο ή πολύ ανεβασμένα.

Σύμμυση των μικρών χειλέων του αιδοίου στην παιδική ηλικία

Σύμμυση των Μικρών Χειλέων του Αιδοίου στην Παιδική Ηλικία

Ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα των μικρών κοριτσιών είναι η σύμμυση ή σύμφυση – συνένωση των μικρών χειλέων του αιδοίου (labial agglutination and synechia vulvae) που εμφανίζεται στην παιδική – προεφηβική ηλικία και δίνει την εντύπωση της απόφραξης του προδόμου δηλαδή της εισόδου του κόλπου.

Συγγενείς Ανωμαλίες του Γεννητικού Συστήματος στην Έφηβη

Συγγενείς Ανωμαλίες του Γεννητικού Συστήματος στην Έφηβη

Η αναγνώριση των συγγενών ανωμαλιών του γεννητικού συστήματος στη νεαρή ηλικία έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους, συντελεί στην πρόληψη επιπλοκών που συνδέονται με τη γονιμότητα της γυναίκας.

Συγγενείς Ανωμαλίες της Μήτρας

Συγγενείς Ανωμαλίες της Μήτρας

Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας είναι λάθη κατά τη διάρκεια σχηματισμού των γεννητικών οργάνων ήδη από την εμβρυϊκή ζωή. Οι ανωμαλίες αυτές αφορούν διαφοροποιήσεις στη δομή και την κατασκευή της μήτρας, και έχουν να κάνουν τόσο με την εξωτερική όσο και με την εσωτερική της μορφή.

Πρώιμη Ήβη

Πρώιμη Ήβη

Ένα συχνό φαινόμενο των αναπτυσσόμενων χωρών, είναι η εμφάνιση, σε αυξημένη συχνότητα, της παιδικής πρώιμης ήβης - εφηβείας, η οποία ενέχει τόσο σωματικές όσο και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.

Πρώιμη Αδρεναρχή

Πρώιμη Αδρεναρχή

Η εμφάνιση τρίχωσης στο εφήβαιο πριν την ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια και των 9 ετών στα αγόρια χωρίς την ανάπτυξη μαστών στα κορίτσια και χωρίς την αύξηση του μεγέθους του πέους και των όρχεων στα αγόρια ,ονομάζεται πρώιμη αδρεναρχή.

Παθήσεις του μαστού στην παιδική και εφηβική ηλικία

Παθήσεις του Μαστού στην Παιδική και Εφηβική ηλικία

Η διάγνωση των παθήσεων του μαστού γίνονται είτε αμέσως μετά τον τοκετό, είτε κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, είτε σπανιότερα στη νεαρή ενήλικο ζωή μετά την εφηβεία.

Καθυστέρηση Εφηβείας

Καθυστέρηση Εφηβείας

Ως καθυστερημένη ήβη (delayed puberty) στα κορίτσια ορίζεται η απουσία των δευτερογενών χαρακτηριστικών (μαστοί, τρίχωμα εφηβαίου) του φύλου σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 ετών ή η μη εμφάνιση της πρώτης περιόδου (εμμηναρχή) μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

Η Έφηβη και η Σεξουαλικότητα της

Η Έφηβη και η Σεξουαλικότητά της

Όταν η εφηβεία ξεκινά ο εγκέφαλός σου, στέλνει εντολές σε συγκεκριμένα μέρη του σώματός σου, που αρχίζουν να μεγαλώνουν και να αλλάζουν. Αυτές οι εντολές λέγονται ορμόνες.

Η Εφηβεία στα κορίτσια

Η Εφηβεία στα Κορίτσια

Οι αλλαγές στο σώμα του μικρού κοριτσιού που συμβαίνουν κατά την έναρξη της εφηβείας ξεκινούν πολλές φορές νωρίς από την ηλικία των 8 ετών και φθάνουν μέχρι την ηλικία των 13 ετών.

Η Πρώτη Έμμηνος Ρύση

Η Πρώτη Έμμηνος Ρύση

Στα περισσότερα κορίτσια η περίοδος εμφανίζεται πρώτη φορά μεταξύ 11 και 13 ετών. Υπάρχουν όμως μεγάλες διαβαθμίσεις που σχετίζονται με πολλούς παράγοντες συχνά και κληρονομικούς έτσι ώστε φυσιολογικά η έναρξη της εμμήνου ρύσεως να μπορεί να συμβεί από την ηλικία των 9 έως 16 ετών.

Απλασία Κόλπου & Μήτρας

Απλασία Κόλπου & Μήτρας (Σύνδρομο Mayer Rokitansky Kuster Hauser)

Το σύνδρομο Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) ή απλασία των πόρων του Muller είναι ένα σπάνιο συγγενές σύνδρομο, με φυσιολογικό καρυότυπο, όπου η γυναίκα γεννιέται χωρίς μήτρα ή έχει μόνο δύο υποπλαστικά κέρατα της μήτρας και υποπλαστικό αβαθή κόλπο – απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος 3/4 του κόλπου.

Αντισύλληψη στην Εφηβεία

Αντισύλληψη στην Εφηβεία

Γενικά η αντισύλληψη ειδικά στις νεαρές ηλικίες και στην εφηβεία δεν είναι δημοφιλής στη χώρα μας. Δυστυχώς πολλές κοπέλες αρχίζουν νωρίς σεξουαλικές επαφές και δε λαμβάνουν καμία μέθοδο αντισύλληψης.

Αιδιοκολπίτιδα στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία

Αιδιοκολπίτιδα στην Παιδική Ηλικία και στην Εφηβεία

Οι φλεγμονές του γεννητικού συστήματος στη νεαρή ηλικία εντοπίζονται κυρίως στο αιδοίο, στον κόλπο και σε πολύ μικρότερη συχνότητα στις σάλπιγγες.

Εμβολιασμοί στην Εφηβεία

Εμβολιασμοί στην Εφηβεία

Ο γυναικολόγος πολλές φορές ερχόμενος σε επαφή με κορίτσια που διανύουν την εφηβεία τους, συστήνει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του εμβολιασμού που σίγουρα έχουν ξεκινήσει στην παιδική τους ηλικία. Οι εμβολιασμοί στους οποίους πρέπει να υποβληθεί μια κοπέλα που βρίσκεται στην αρχή της εφηβείας είναι:

Λόγοι που πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο πριν τα 21

21 Λόγοι για τους Οποίους Πρέπει να Επισκεφτείτε τον Γυναικολόγο πριν τα 21 Έτη της Ηλικίας σας

Παρόλο που οι νέες κοπέλες δεν χρειάζεται να κάνουν Τεστ Παπανικολάου μέχρι τα 21 έτη της ηλικίας τους, υπάρχουν τουλάχιστον 21 λόγοι για τους οποίους καλό θα ήταν να επισκεφτούν κάποιον γυναικολόγο πριν την συπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους.

Η Υγιής Αθλήτρια

Η άθληση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να γυμνάζεσαι, εξασκώντας παράλληλα τις σωματικές σου δεξιότητες. Είναι ευεργετική τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Εικόνα του Σώματος

Οι εικόνες του «ιδανικού» σώματος της γυναίκας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, είναι παντού: στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στο διαδίκτυο, σε διαφημίσεις και στα βιντεοπαιχνίδια. Εύκολα μπορεί να πειστεί κανείς ότι αυτό που βλέπει σε αυτές τις εικόνες είναι φυσιολογικό. Είναι όμως έτσι;