ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Χρόνιος Πυελικός Πόνος - Chronic Pelvic Pain

Γυναικολογία - Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος;


Κλικ για μεγένθυση

Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι ο πόνος στην περιοχή της πυέλου, ο οποίος διαρκεί για 6 μήνες ή περισσότερο. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εξαφανίζεται και να επανέρχεται ή να είναι σταθερός. Ορισμένες φορές, ο χρόνιος πυελικός πόνος ακολουθεί έναν τακτικό κύκλο. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία, όπως πριν ή μετά το φαγητό, κατά τη διάρκεια της ούρησης ή κατά τη διάρκεια του σεξ.

 

Τι προκαλεί τον χρόνιο πυελικό πόνο;

Ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθήσεις. Ορισμένες από αυτές τις παθήσεις μπορεί να μη σχετίζονται με τα αναπαραγωγικά όργανα, αλλά με το ουροποιητικό σύστημα ή το έντερο. Ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερες από μία παθήσεις, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο τους. Σε κάποιες γυναίκες με πυελικό πόνο, η αιτία δεν εντοπίζεται ποτέ.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του χρόνιου πυελικού πόνου;

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας. Θα υποβληθείτε σε μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της πυελικής εξέτασης. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθούν εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας. Ενδεχομένως να χρειαστεί να επισκεφθείτε και άλλους ειδικούς για τον εντοπισμό της αιτίας του πόνου σας, όπως π.χ. έναν γαστρεντερολόγο (γιατρός που ειδικεύεται στα προβλήματα του πεπτικού) ή ουρογυναικολόγο (ένας γυναικολόγος που ειδικεύεται στα προβλήματα του ουροποιητικού ή άλλα σχετικά προβλήματα).

 

Ποιες εξετάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν για τη διάγνωση του χρόνιου πυελικού πόνου;

Μπορείτε να υποβληθείτε σε ορισμένες από τις ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις:

 • Υπερηχογράφημα
 • Υστεροσκόπηση
 • Λαπαροσκόπηση
 • Κυστεοσκόπηση
 • Κολονοσκόπηση
 • Σιγμοειδοσκόπηση
 • Αξονική Τομογραφία
 • Μαγνητική Τομογραφία

 

Ποιες είναι ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του χρόνιου πυελικού πόνου;


Κλικ για μεγένθυση

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά αναλγητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα, φυσικοθεραπεία, διατροφική θεραπεία και χειρουργική επέμβαση:

 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η σωστή στάση του σώματος και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πυελικού πόνου.
 • Αναλγητικά φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) χρησιμεύουν στην ανακούφιση του πυελικού πόνου και ειδικότερα της δυσμηνόρροιας.
 • Φυσικοθεραπεία: Ο βελονισμός, η πιεσοθεραπεία (acupressure) και οι θεραπείες νευροδιέγερσης μπορούν να φανούν χρήσιμες στην αντιμετώπιση του πόνου που προκαλείται από τη δυσμηνόρροια. Η φυσικοθεραπεία που χαλαρώνει τα σημεία διέγερσης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο. Σε ορισμένους τύπους φυσικοθεραπείας διδάσκονται διανοητικές τεχνικές αντιμετώπισης του πόνου. Οι τύποι αυτοί περιλαμβάνουν ασκήσεις χαλάρωσης και βιοανάδραση.
 • Διατροφική θεραπεία: Η βιταμίνη B1και το μαγνήσιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της δυσμηνόρροιας.
 • Χειρουργική επέμβαση: Ο πυελικός πόνος που δεν ανταποκρίνεται στις υπόλοιπες θεραπείες μπορεί να ανακουφιστεί μέσω χειρουργικής επέμβασης. Μέσω της περικοπής ή καταστροφής νεύρων, τα σήματα του πόνου δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στους ιστούς και τα όργανα.