ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Απολίνωση Σαλπίγγων (Στείρωση) μετά τον Τοκετό - Postpartum Sterilization

Γυναικολογία - Αντισύλληψη, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι είναι η στείρωση;


Κλικ για μεγένθυση

   Στείρωση είναι μια μέθοδος μόνιμης αντισύλληψης. Η διαδικασία στείρωσης στις γυναίκες ονομάζεται απολίνωση σαλπίγγων. Στην απολίνωση σαλπίγγων, οι σάλπιγγες κλείνουν ή αφαιρούνται. Η απολίνωση σαλπίγγων αποτρέπει τη μεταφορά του ωαρίου από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα και εμποδίζει την προσέγγιση των σπερματοζωαρίων στο ωάριο.

 

Τι είναι η στείρωση μετά τον τοκετό;

   Στείρωση μετά τον τοκετό είναι η στείρωση που πραγματοποιείται μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Μετά τον τοκετό, οι σάλπιγγες και η μήτρα, η οποία εξακολουθεί να είναι μεγεθυμένη, βρίσκονται ακριβώς κάτω από το κοιλιακό τοίχωμα, κάτω από τον ομφαλό. Η στείρωση μετά τον τοκετό πραγματοποιείται ιδανικά πριν από την επαναφορά της μήτρας στην κανονική της θέση, συνήθως εντός ολίγων ωρών ή ημερών μετά τον τοκετό. Στις γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική, η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται ακριβώς μετά τη γέννηση του μωρού.

 

Πώς πραγματοποιείται η στείρωση μετά τον τοκετό;

   Στις γυναίκες που γεννούν με κολπικό τοκετό, πραγματοποιείται μια μικρή τομή στην κοιλιακή χώρα (μια διαδικασία που ονομάζεται μικρολαπαροτομία). Στις γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή, η στείρωση μετά τον τοκετό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ίδιας κοιλιακής τομής που χρησιμοποιήθηκε για τον τοκετό. Οι σάλπιγγες μεταφέρονται προς τα πάνω μέσω της τομής. Οι σάλπιγγες κόβονται και κλείνουν με ειδικό νήμα ή αφαιρούνται εντελώς. Η τομή κάτω από τον ομφαλό κλείνει με ράμματα και επίδεσμο.

 

Ποιο είδος αναισθησίας χρησιμοποιείται για τη στείρωση μετά τον τοκετό;

   Συχνά, ο τύπος αναισθησίας που χρησιμοποιείται για τον τοκετό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη στείρωση μετά τον τοκετό. Οι τύποι αναισθησίας που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν περιοχική αναισθησία, γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία.

 

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της στείρωσης μετά τον τοκετό;

   Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Επειδή η διαδικασία εκτελείται σε σύντομο διάστημα μετά τον τοκετό, συνήθως δεν παρατείνεται ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη στείρωση μετά τον τοκετό;

   Γενικά, η στείρωση είναι μια ασφαλής μορφή αντισύλληψης. Συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών. Οι συνηθέστερες επιπλοκές είναι αυτές που σχετίζονται με τη γενική αναισθησία. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αιμορραγία και τη λοίμωξη.

 

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της στείρωσης μετά τον τοκετό;

   Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την επέμβαση ποικίλουν και εξαρτώνται από τον τύπο της αναισθησίας που χρησιμοποιήθηκε και τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε η επέμβαση. Είναι πιθανό να νιώσετε πόνο στην κοιλιακή σας χώρα και να αισθανθείτε κόπωση. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες όμως δεν είναι εξίσου συχνές:

  • Ζαλάδα
  • Ναυτία
  • Πόνος στην ωμοπλάτη
  • Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
  • Αίσθηση φουσκώματος ή αερίων
  • Πονόλαιμος (από τον αναπνευστικό σωλήνα, αν χρησιμοποιήθηκε γενική αναισθησία)

Εάν εμφανίσετε κοιλιακό πόνο, ο οποίος δεν υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες, εάν ο πόνος είναι σοβαρός ή έχετε πυρετό, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η στείρωση;

   Πρέπει να αποφύγετε αυτή την επιλογή σε περιόδους στρες (όπως κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου). Δεν πρέπει επίσης να προχωρήσετε σε αυτή την επιλογή υπό την πίεση του συντρόφου σας ή άλλων ατόμων. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών είναι πιθανότερο να μετανιώσουν για την επέμβαση αυτή σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες. Εάν παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα ή επιπλοκές με το μωρό, μάλλον πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβολής της στείρωσης μετά τον τοκετό.

 

Τι θα συμβεί αν αποφασίσω ότι θέλω να μείνω έγκυος μετά από τη στείρωση;

   Εάν επιλέξετε να υποβληθείτε σε στείρωση και αλλάξετε γνώμη μετά την επέμβαση, οι προσπάθειες αναστροφής μπορεί να μην πετύχουν. Μετά την αναστροφή της απολίνωσης σαλπίγγων, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να μην μπορούν να μείνουν έγκυες. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων, όπως η έκτοπη κύηση

   Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος μετά από απολίνωση σαλπίγγων (στείρωση), θα πρέπει να καταφύγετε στην λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Ποιες είναι ορισμένες από τις εναλλακτικές επιλογές αντί για τη στείρωση μετά τον τοκετό;

   Η αναστρέψιμη αντισύλληψη μακράς δράσης, όπως η ενδομήτρια συσκευή ή το εμφύτευμα, διαρκεί για αρκετά χρόνια. Είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική με τη στείρωση στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Μπορεί να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή εάν θελήσετε να μείνετε έγκυος.