ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Προβλήματα στήριξης του πυελικού εδάφους - Pelvic Support Problems

Γυναικολογία - Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι είναι τα προβλήματα στήριξης του πυελικού εδάφους;


Κλικ για μεγένθυση

Τα πυελικά όργανα περιλαμβάνουν τον κόλπο, τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και το ορθό. Τα όργανα αυτά συγκρατούνται στη θέση τους από τους μυς του πυελικού εδάφους. Στήριξη παρέχεται επίσης από στιβάδες συνδετικού ιστού. Η πρόπτωση πυελικών οργάνων (ΠΠΟ) - Pelvic Organ Prolapse (POP) συμβαίνει όταν ο ιστός και οι μύες δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα πυελικά όργανα, με αποτέλεσμα την πτώση τους.

 

Τι προκαλεί την πρόπτωση πυελικών οργάνων (ΠΠΟ);

Η βασική αιτία της ΠΠΟ είναι η εγκυμοσύνη και ο κολπικός τοκετός, δύο καταστάσεις που μπορούν να αποδυναμώσουν τους μυς του πυελικού εδάφους. Άλλες αιτίες των προβλημάτων πυελικής στήριξης είναι η εμμηνόπαυση, η αυξημένη ηλικία και η επαναλαμβανόμενη άρση βαρών. Οι παθήσεις που δημιουργούν πίεση στην κοιλιακή χώρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ΠΠΟ, μεταξύ των οποίων το να είσαι υπέρβαρη, ή παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα και η πίεση κατά τη διάρκεια των κενώσεων, καθώς και ο χρόνιος βήχας που προκαλείται από το κάπνισμα, το άσθμα ή άλλες ιατρικές παθήσεις. Η ΠΠΟ μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά στις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά αναπτύσσονται μετά την εμμηνόπαυση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης πυελικών οργάνων;

Τα συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν σταδιακά και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά εξ αρχής. Πολλές γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόπτωση. Ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος ή άλλος επαγγελματίας υγείας μπορεί να ανακαλύψει την πρόπτωση κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης.

Όταν η ΠΠΟ είναι ήπια, ορισμένες φορές είναι αισθητό ένα εξόγκωμα εντός του κόλπου. Σε σοβαρές περιπτώσεις ΠΠΟ, υπάρχει η πιθανότητα προεκβολής οργάνων από το άνοιγμα του κόλπου. Οι γυναίκες με συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα:

 • Αίσθηση πυελικής πίεσης ή πληρότητας
 • Προεκβολή οργάνων από το άνοιγμα του κόλπου
 • Διαρροή ούρων (ακράτεια ούρων)
 • Δυσκολία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης
 • Δυσκολία στις κενώσεις
 • Πόνος χαμηλά στην πλάτη
 • Πρόβλημα κατά την τοποθέτηση ταμπόν ή συσκευών εφαρμογής

 

Ποιοι είναι οι τύποι της πρόπτωσης πυελικών οργάνων;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πρόπτωσης, οι οποίοι έχουν διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το μέρος του σώματος που έχει υποστεί την πρόπτωση:

 • Κυστεοκήλη—ουροδόχος κύστη
 • Εντεροκήλη—λεπτό έντερο
 • Ορθοκήλη—ορθό
 • Πρόπτωση μήτρας—μήτρα
 • Πρόπτωση κολπικού θόλου—άνω μέρος του κόλπου

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της πρόπτωσης πυελικών οργάνων;

Η σωστή διάγνωση παίζει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πυελικής στήριξης. Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας θα σας ζητήσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει κολπικές και ορθικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ξαπλωτή ή όρθια θέση. Μπορεί να σας ζητηθεί να πιεστείτε ή να βήξετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαρροή ούρων. Μπορεί να ελεγχθεί πόσο καλά αδειάζει η ουροδόχος κύστη σας.

 

Απαιτείται θεραπεία για την πρόπτωση των πυελικών οργάνων;

Πολλές γυναίκες δεν χρειάζονται θεραπεία. Στα τακτικά τσεκ-απ σας, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας θα ελέγχει την κατάσταση του προβλήματος. Εάν τα συμπτώματα γίνουν ενοχλητικά, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί θεραπεία. Οι θεραπευτικές αποφάσεις βασίζονται στους ακόλουθους παράγοντες:

 

 • Ηλικία
 • Επιθυμία της γυναίκας για μελλοντική εγκυμοσύνη
 • Σεξουαλική δραστηριότητα
 • Σοβαρότητα των συμπτωμάτων
 • Βαθμός της πρόπτωσης
 • Άλλα προβλήματα υγείας

Καμία μορφή θεραπεία δεν παρέχει εγγυημένη λύση στο πρόβλημα, αλλά οι πιθανότητες για έναν βαθμό ανακούφισης είναι καλές. Εάν ενδείκνυται θεραπεία, μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία των προβλημάτων πυελικής στήριξης και του ουροποιητικού συστήματος.

 

Πώς μπορώ να ανακουφιστώ μόνη μου από τα συμπτώματα;

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Εάν υπάρχει πρόβλημα ακράτειας, ο περιορισμός της υπερβολικής κατανάλωσης υγρών και η αλλαγή του τύπου των υγρών που καταναλώνετε (για παράδειγμα, μείωση του αλκοόλ και των ποτών που περιέχουν καφεΐνη), μπορεί να βοηθήσει. Η εκπαίδευση της κύστης (δηλ. να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας σε προγραμματισμένα χρονικά σημεία) μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη σε γυναίκες με ακράτεια.

Οι γυναίκες με εντερικά προβλήματα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ινών μέσω της διατροφής τους προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και την πίεση κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνταγογραφείται ένα φάρμακο που μαλακώνει τα κόπρανα. Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την υγεία της συνολικά και πιθανώς να βοηθήσει με τα συμπτώματα της πρόπτωσης.

 

Υπάρχουν ασκήσεις που βοηθούν στην πρόπτωση των πυελικών οργάνων;

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, χρησιμοποιούνται για την ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν τα ανοίγματα της ουρήθρας, του κόλπου και του ορθού. Η συχνή εκτέλεση αυτών των ασκήσεων μπορεί να βελτιώσει την ακράτεια και να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΠΠΟ. Ένας επαγγελματίας υγείας ή φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε σωστά αυτές τις ασκήσεις. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, οι οποίες βοηθούν τις γυναίκες να κατανοήσουν τις ασκήσεις πυελικού εδάφους και παρέχουν σχετικές υπενθυμίσεις σε καθημερινή βάση.

 

Πώς εκτελούνται οι ασκήσεις Kegel;

 • Συμπιέστε τους μυς που χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε τη ροή των ούρων. Αυτή η συστολή τραβά τον κόλπο και το ορθό προς τα πάνω και πίσω.
 • Κρατήστε για 3 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, χαλαρώστε για 3 δευτερόλεπτα.
 • Κάντε 10 συσπάσεις, τρεις φορές την ημέρα.
 • Αυξήστε τον χρόνο συγκράτησης κατά 1 δευτερόλεπτο κάθε εβδομάδα. Στόχος σας είναι να φτάσετε τα 10 δευτερόλεπτα.

Βεβαιωθείτε πως δεν πιέζετε το στομάχι, τους μηρούς ή τους μυς των γλουτών σας. Πρέπει επίσης να αναπνέετε κανονικά. Μην κρατάτε την αναπνοή σας όταν εκτελείτε αυτές τις ασκήσεις.

 

Τι είναι ο πεσσός;

Πεσσός είναι μια συσκευή που εισάγεται στον κόλπο και υποστηρίζει τα πυελικά όργανα. Πολλές γυναίκες ανακουφίζονται άμεσα από τα συμπτώματά τους με τη χρήση του πεσσού. Οι πεσσοί διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για βραχυχρόνια όσο και για μακροχρόνια θεραπεία. Η επιλογή πεσσού βασίζεται στα συμπτώματα και τον τύπο της πρόπτωσης της γυναίκας.

 

Μπορούν τα προβλήματα πυελικής στήριξης να διορθωθούν με χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις γυναίκες που δεν ανακουφίζονται με τις μη χειρουργικές θεραπείες. Η επέμβαση μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα, αλλά όχι όλα τα συμπτώματα. Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης: 1) επεμβάσεις για τη διόρθωση του πυελικού εδάφους και 2) επεμβάσεις για τη βράχυνση, στένωση ή σύγκλειση του κόλπου.

Η επέμβαση διόρθωσης του πυελικού εδάφους βοηθά στην αποκατάσταση των οργάνων, έτσι ώστε να βρεθούν πλησιέστερα στην αρχική τους θέση. Η χειρουργική επέμβαση βράχυνσης ή σύγκλεισης του κόλπου δημιουργεί ένα στήριγμα για τα όργανα που έχουν υποστεί πρόπτωση. Η κολπική συνουσία δεν είναι δυνατή μετά από αυτή τη διαδικασία. Οι γυναίκες που επιλέγουν αυτόν τον τύπο επέμβασης συνήθως πάσχουν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα σεξουαλικής επαφής στο μέλλον.

 

Μπορεί η Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων να επανεμφανιστεί μετά από τη χειρουργική επέμβαση;

Υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της πρόπτωσης μετά την επέμβαση. Οι παράγοντες κινδύνου για την επανεμφανιζόμενη πρόπτωση περιλαμβάνουν την ηλικία κάτω των 60 ετών, την υπερβαρία και τις πιο προχωρημένες μορφές πρόπτωσης πριν από την πρώτη επέμβαση.