ΕΣΠΑ

Το Δάσος της Παναγίας του Βαλτινού

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Το Δάσος της Παναγίας του Βαλτινού

Το δάσος της Παναγίας του Βαλτινού βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την πλατεία του χωριού.

Το δάσος αυτό είναι πράγματι «στολίδι» για όλη την περιοχή. Είναι υπόλειμμα δάσους των πεδινών περιοχών, αφού παλαιότερα καταλάμβανε μεγαλύτερη έκταση από τους πρόποδες του Κόζιακα μέχρι το Βαλτινό. Αργότερα εμφανίζεται σαν τμήμα του κτήματος (Λόγκια) του μεγαλοτσιφλικά Στέφανου Σιμή και από το 1932 περιήλθε στην ιδιοκτησία της κοινότητας του Βαλτινού. Το όνομα του δασυλλίου προέκυψε από το ομώνυμο εξωκλήσι της Παναγίας που βρίσκεται στο χώρο.

Απινιδωτές - Μια αφορμή για να μάθουμε πρώτες βοήθειες

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Απινιδωτές

Σε δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο στις 16-1-2014 και 12-3-2014 η Ελένη Πολύζου, Ιατρός Αναισθησιολόγος του Γ.Ν.Τρικάλων και διευθύντρια των σεμιναρίων BLS-AED ERC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης www.erc.edu , περιγράφει με σαφήνεια την μεγάλη αξία της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Επιβάλλεται λοιπόν, η επόμενη δημοτική αρχή εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία και ακολουθώντας το καλό παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών, και ελληνικών πόλεων να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Από την οργάνωση … στο χάος!

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Παρέλαση

Κάθε φορά που πραγματοποιείται η παρέλαση στην πόλη μας, παρατηρείται μια ουσιαστική αντίθεση. Στο σημείο έναρξης κυριαρχεί η απόλυτη οργάνωση και στον τερματισμό το απόλυτο χάος.

Στο χώρο αναμονής τα σχολεία και οι σύλλογοι προσέρχονται σε προκαθορισμένο σημείο,το οποίο και απέχει από το κτίριο της Περιφέρειας αναλόγως της σειράς εμφάνισης των πεζοπόρων τμημάτων. Με την έναρξη της παρελάσεως υπάρχει και συγκεκριμένος υπάλληλος που φροντίζει, ώστε τα προς παρέλαση τμήματα να τηρούν μια συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και να μην συνωστίζονται κατά μήκος της διαδρομής.

Εθελεντική Αιμοδοσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Αιμοδοσία

"Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου και αν βρίσκεται"

Γιώργος Σεφέρης

Μια από τις σημαντικότερες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης είναι η εθελοντική αιμοδοσία, η οποία αποτελεί διαχρονικά τον ακρογωνιαίο λίθο του εθελοντικού κινήματος. Για όσους θεωρούν πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή, η προσφορά αίματος αποτελεί αφορμή, για να παρακάμψουμε τις όποιες αντιπαλότητες καθώς και τις οποιεσδήποτε κοινωνικές, εθνικές, φυλετικές,πολιτικές και κομματικές διαφορές.

Η Προσβασιμότητα στη σύγχρονη πόλη

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Προσβασιμότητα στη Σύγχρονη πόλη

Δεν είμαι ειδικός στο θέμα που θα αναπτύξω. Όμως, θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ σε ένα πρόβλημα, που είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και πολιτισμού και απαιτεί την κινητοποίηση όλων των πολιτών και όλων των φορέων, αφού δεν ανήκει στην κατηγορία των προβλημάτων που χρειάζονται χρήματα και «μόνο χρήματα», για να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, σχετίζεται με τον γενικότερο σχεδιασμό του χώρου που ζούμε και της συμπεριφοράς που επιδεικνύουμε καθημερινά, κινούμενοι στον πολεοδομικό ιστό της πόλης μας.

Το τεστ Παπανικολάου δεν είναι γυναικολογική εξέταση.

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

τεστ Παπανικολάου

Μετά λύπης μου διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια πως οι περισσότερες εκ των γυναικών που πραγματοποιούν ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ σε προγράμματα μαζικού ελέγχου (μονάδες του ΕΟΠΥΥ, κινητές μονάδες σε πλατείες χωριών ή σε αγροτικά ιατρεία και σε αυτοκινούμενες μονάδες- τροχόσπιτα) θεωρούν πως έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον γυναικολογικό τους έλεγχο. Έτσι για πολλά χρόνια δεν επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα να διαφεύγουν της προσοχής τους. Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση θα ήθελα ενημερωτικά να αναφέρω τα εξής.