ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Υστεροσαλπιγγογραφία

Υπογονιμότητα, Γυναικολογία

Υστεροσαλπιγγογραφία

Είναι ακτινολογική μέθοδος και διενεργείται από ακτινολόγο.

Η γυναίκα ξαπλώνει σε γυναικολογική θέση (όπως όταν γίνεται η λήψη του τεστ Παπανικολάου), ακολουθεί τοποθέτηση στον τράχηλο της μήτρας μιας ειδικής συσκευής που λέγεται σαλπιγγογράφος και στη συνέχεια γίνεται ενδοτραχηλική έγχυση ειδικής ακτινοσκιερής ουσίας (σκιαστικού).

Η ακτινοσκιερή ουσία περνά από τον τράχηλο στο εσωτερικό της μήτρας, από εκεί συνεχίζει γεμίζοντας τις σάλπιγγες και μετά χύνεται στην κοιλιά της γυναίκας. Έτσι με μια σειρά ακτινογραφιών που λαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα παρακολουθείται η πορεία της ακτινοσκιερής ουσίας αποκαλύπτοντάς μας την μορφολογία της μήτρας και των σαλπίγγων (ενδομήτριες συμφύσεις, πολύποδες και ινομυώματα ή απόφραξη των σαλπίγγων).

Η εξέταση γίνεται συνήθως από την 7η έως και την 11η μέρα του κύκλου, αφού έχει σταματήσει η έμμηνος ρύση για να είμαστε σίγουροι ότι η γυναίκα δεν είναι έγκυος κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μπορείτε να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα το προηγούμενο βράδυ, αλλά καλύτερα να είστε νηστική το πρωινό της εξέτασης. Πιείτε μόνο λίγο νερό. Ενημερώστε το εργαστήριο αν είστε αλλεργική σε οτιδήποτε. Πιθανώς να σας χορηγηθεί αντιβίωση μετά την εξέταση.

Η εξέταση δεν θεωρείται επώδυνη από τις περισσότερες γυναίκες και γίνεται εύκολα ανεκτή χωρίς αναισθησία. Η βοήθεια του αναισθησιολόγου μπορεί να χρειαστεί σε αποτυχία εισόδου του σαλπιγγογράφου, ευτυχώς κάτι που συμβαίνει σε ελάχιστες γυναίκες, όταν έχουμε μεγάλη στένωση του τραχηλικού στομίου.

Κλείστε ραντεβού για την σαλπιγγογραφία τις πρώτες μέρες της περιόδου.

Μην ξεχνάτε πως η υστεροσαλπιγγογραφία είναι βασική εξέταση της γυναίκας στα πλαίσια διερεύνησης του υπογόνιμου ζευγαριού και πρέπει πάντα να γίνεται πριν την ενδομήτρια σπερματέγχυση ή την εξωσωματική γονιμοποίηση.