ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα, Γυναικολογία

Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Είναι τα νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (Sexually Transmitted Diseases). Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και μερικές φορές ακόμη και θάνατο.

Δυσπαρευνία

Δυσπαρευνία (Επώδυνη Σεξουαλική Επαφή)

Τι είναι η δυσπαρευνία και πόσο συχνά εμφανίζεται; Που εντοπίζεται ο πόνος; Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες; Ποια είναι η θεραπεία της δυσπαρευνίας;

Βαριά Αιμορραγία Περιόδου

Η βαριά αιμορραγία περιόδου συναντάται πολύ συχνά. Σχεδόν το ένα-τρίτο των γυναικών αναφέρουν το πρόβλημα αυτό...

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

Ο τράχηλος της γυναίκας (το άνοιγμα της μήτρας στο επάνω μέρος του κόλπου) καλύπτεται από μια λεπτή στιβάδα ιστού, η οποία αποτελείται από κύτταρα. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται, διαιρούνται και αντικαθίστανται ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Υπερπλασία του Ενδομητρίου

Η υπερπλασία του ενδομητρίου συμβαίνει όταν το ενδομήτριο, δηλαδή η επένδυση της μήτρας, γίνεται πολύ παχύ. Δεν είναι καρκίνος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο της μήτρας.

Αιδοιοδυνία

Η εξωτερική περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων ονομάζεται αιδοίο. Ο πόνος που επηρεάζει αυτή την περιοχή συναντάται πολύ συχνά...

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα του ΣΠΩ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα...

Χρόνιος Πυελικός Πόνος

Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι ο πόνος στην περιοχή της πυέλου, ο οποίος διαρκεί για 6 μήνες ή περισσότερο. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εξαφανίζεται και να επανέρχεται ή να είναι σταθερός.

Καρκίνος του Ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ένας καρκίνος στο ενδομήτριο, στην επένδυση δηλαδή της μήτρας. Είναι ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου που προσβάλλει τα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών.

Καρκίνος των Ωοθηκών

Τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού αναπτύσσονται, διαιρούνται και αντικαθίστανται ανά τακτά διαστήματα. Ορισμένες φορές, τα κύτταρα διαιρούνται με μη φυσιολογικό τρόπο και αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου.

Ανώμαλη Κολπική Αιμόρροια (Μη Φυσιολογική Μητρορραγία)

Η φυσιολογική διάρκεια του έμμηνου κύκλου είναι συνήθως από 24 έως 38 ημέρες. Η φυσιολογική περίοδος διαρκεί γενικά έως και 8 ημέρες...

Διαταραχές του Αιδοίου

Η εξωτερική περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων ονομάζεται αιδοίο. Οι εξωτερικές πτυχώσεις δέρματος ονομάζονται labia majora (μεγάλα χείλη του αιδοίου) και οι εσωτερικές πτυχώσεις labia minora (μικρά χείλη του αιδοίου)...

Ακράτεια Ούρων

Ακράτεια σημαίνει απλά διαρροή ούρων. Η ακράτεια μπορεί να κυμαίνεται από διαρροή λίγων σταγόνων έως και την πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου (ΦΝΠ)

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) είναι μια λοίμωξη των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Είναι μια συνηθισμένη ασθένεια. Περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες μόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με ΦΝΠ κάθε χρόνο.

Κύστεις των Ωοθηκών

Η κύστη των ωοθηκών είναι ένας σάκος ή θύλακας γεμάτος με υγρό ή άλλο ιστό, ο οποίος σχηματίζεται μέσα ή επάνω στην ωοθήκη. Οι κύστεις των ωοθηκών εμφανίζονται πολύ συχνά.

Ινομυώματα Μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις διογκώσεις (δηλ. όχι καρκίνος), οι οποίες αναπτύσσονται από τον μυϊκό ιστό της μήτρας

Χλαμύδια, Γονόρροια & Σύφιλη

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν πολλά ΣΜΝ, ωστόσο εδώ θα εστιάσουμε στα χλαμύδια, τη γονόρροια και τη σύφιλη...

Προεμμηνορροϊκό ή προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Πολλές γυναίκες αισθάνονται σωματικές αλλαγές ή αλλαγές στη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια των ημερών πριν από την έμμηνο ρύση...

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV)

Ουρολοιμώξεις

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις ξεκινούν στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη...

Δυσμηνόρροια: Επώδυνη περίοδος

Ο πόνος που εμφανίζεται κατά την έμμηνο ρύση (δηλαδή κατά την περίοδο των γυναικών) ονομάζεται δυσμηνόρροια.

Κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου. Σχεδόν το 1/3 των γυναικών θα εμφανίσουν συμπτώματα κολπίτιδας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πότε είναι επώδυνο το σεξ;

Ορισμένες από τις συχνότερες αιτίες είναι...

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση, στην οποία ο τύπος του ιστού του σχηματίζει την επένδυση της μήτρας (το ενδομήτριο) βρίσκεται εκτός της μήτρας.

Προβλήματα στήριξης του πυελικού εδάφους

Τα πυελικά όργανα περιλαμβάνουν τον κόλπο, τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και το ορθό. Τα όργανα αυτά συγκρατούνται στη θέση τους από τους μυς του πυελικού εδάφους.

Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση - ΕΜΓΕ

Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας - PDF