ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Αντισύλληψη, Γυναικολογία

Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Αντενδείξεις Λήψης Αντισυλληπτικών Δισκίων

Αντενδείξεις Λήψης Αντισυλληπτικών Δισκίων

Τα αντισυλληπτικά δισκία γενικά είναι ασφαλή φάρμακα και έχουν προσφέρει πολλά στη σύγχρονη γυναίκα. Καλά θα ήταν όμως πριν ξεκινήσετε την λήψη τους να γνωρίζετε τις αντενδείξεις τους και να τα αποφεύγετε όταν στο ιστορικό σας αναφέρονται οι παρακάτω περιπτώσεις.

Γυναικεία και Ανδρική Στειροποίηση

Γυναικεία και Ανδρική Στειροποίηση

Στειροποίηση είναι μία μόνιμη χειρουργική μέθοδος αντισύλληψης. Η επέμβαση αυτή στις γυναίκες ονομάζεται απολίνωση ή περίδεση των σαλπίγγων και στους άνδρες βαζεκτομή ή απολίνωση και διατομή των σπερματικών πόρων.

Ενδομήτρια σπειράματα - σπιράλ (Intrauterine devices - IUD)

Ενδομήτρια σπειράματα - σπιράλ (Intrauterine devices - IUD)

Τα ενδομήτρια σπειράματα (Intrauterine Devices – IUD), είναι συσκευές που τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα και παρέχουν ασφαλή, μακροχρόνια και πλήρως αναστρέψιμη αντισύλληψη.

Ενδομήτριο σπείραμα - σπιράλ λεβονοργεστρέλης (IUD MIRENA)

Ενδομήτριο σπείραμα - σπιράλ λεβονοργεστρέλης (IUD MIRENA)

Το Mirena® είναι ένα ενδομήτριο εξάρτημα σε σχήμα Τ το οποίο, μετά την τοποθέτησή του, απελευθερώνει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη μέσα στη μήτρα.

Αντισυλληπτικές μέθοδοι φραγμού

Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι φραγμού εμποδίζουν την προσέγγιση των σπερματοζωαρίων του άνδρα στο ωάριο της γυναίκας. Ορισμένες μέθοδοι φραγμού προστατεύουν επίσης ενάντια στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ).

Απολίνωση Σαλπίγγων ή Στείρωση με Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική στείρωση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ανάλογα με τη μέθοδο σύγκλεισης των σαλπίγγων, τα ποσοστά εγκυμοσύνης εντός 10 ετών από τη διαδικασία κυμαίνονται σε 18 έως 37 στις 1.000 γυναίκες.

Συνδυασμένη Ορμονική Αντισύλληψη

Τα αντισυλληπτικά χάπια, το αντισυλληπτικό επίθεμα και ο αντισυλληπτικός κολπικός δακτύλιος αποτελούν τις μεθόδους συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης. Αυτές περιέχουν δύο ορμόνες: οιστρογόνα και προγεστίνη.

Επείγουσα αντισύλληψη

Η επείγουσα αντισύλληψη μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Μέθοδοι οικογενειακού προγραμματισμού που βασίζονται στην κατανόηση και παρακολούθηση του έμμηνου κύκλου

Η κατανόηση και παρακολούθηση του έμμηνου κύκλου (fertility awareness) συνίσταται στη γνώση και αναγνώριση των περιόδων γονιμότητας (πότε δηλαδή μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος) κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.

Αναστρέψιμη αντισύλληψη μακράς δράσης

Οι μέθοδοι αναστρέψιμης αντισύλληψης μακράς δράσης (LARC) περιλαμβάνουν την ενδομήτρια συσκευή (IUD) και το αντισυλληπτικό εμφύτευμα.

Αντισύλληψη μετά τον Τοκετό

Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος πολύ σύντομα μετά τον τοκετό. Η χρήση αντισύλληψης τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση ενός παιδιού (στην περίοδο της λοχείας) βοηθά στην αποφυγή μιας μη επιδιωκόμενης εγκυμοσύνης.

Απολίνωση Σαλπίγγων

Στείρωση είναι μια μέθοδος μόνιμης αντισύλληψης. Η διαδικασία στείρωσης στις γυναίκες ονομάζεται απολίνωση σαλπίγγων. Στην απολίνωση σαλπίγγων, οι σάλπιγγες κλείνουν ή αφαιρούνται.

Αντισύλληψη στην Εφηβεία

Αντισύλληψη στην Εφηβεία

Γενικά η αντισύλληψη ειδικά στις νεαρές ηλικίες και στην εφηβεία δεν είναι δημοφιλής στη χώρα μας. Δυστυχώς πολλές κοπέλες αρχίζουν νωρίς σεξουαλικές επαφές και δε λαμβάνουν καμία μέθοδο αντισύλληψης.

Υστεροσκοπική στείρωση

Υστεροσκοπική στείρωση

Οι διαδικασίες στείρωσης για τις γυναίκες ονομάζονται απολίνωση σαλπίγγων. Η απολίνωση σαλπίγγων περιλαμβάνει τη σύγκλειση των φαλλόπειων σαλπίγγων.

Ορμονική αντισύλληψη μόνο με προγεσταγόνο

Ορμονική αντισύλληψη μόνο με προγεσταγόνο

Το προγεσταγόνο είναι μια μορφή προγεστερόνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στον έμμηνο κύκλο και την κύηση. Το προγεσταγόνο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια άλλη ορμόνη, η οποία ονομάζεται οιστρογόνο...