ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Απολίνωση Σαλπίγγων ή Στείρωση με Λαπαροσκόπηση - Sterilization by Laparoscopy

Γυναικολογία - Αντισύλληψη, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι είναι η στείρωση;


Κλικ για μεγένθυση

   Στείρωση είναι μια μέθοδος μόνιμης αντισύλληψης. Είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης παγκοσμίως.

 

Ποια είναι η διαδικασία στείρωσης για τις γυναίκες;

   Η διαδικασία στείρωσης για τις γυναίκες λέγεται απολίνωση σαλπίγγων . Στην απολίνωση σαλπίγγων, οι σάλπιγγες αφαιρούνται ή περικόπτονται και δένονται με ένα ειδικό νήμα, φράσσονται με δακτύλιο ή κλιπ, σφραγίζονται με ηλεκτρικό ρεύμα ή φράσσονται με ουλώδη ιστό που σχηματίζεται από μικρά εμφυτεύματα. Η απολίνωση σαλπίγγων εμποδίζει τα σπερματοζωάρια να φτάσουν στο ωάριο.

 

Πώς πραγματοποιείται η απολίνωση σαλπίγγων;

   Η απολίνωση σαλπίγγων μπορεί να εκτελεστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1) με μικρολαπαροτομία,

2) με λαπαροσκόπηση

3) με υστεροσκόπηση.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η λαπαροσκοπική στείρωση στην πρόληψη της εγκυμοσύνης;

   Η λαπαροσκοπική στείρωση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ανάλογα με τη μέθοδο σύγκλεισης των σαλπίγγων, τα ποσοστά εγκυμοσύνης εντός 10 ετών από τη διαδικασία κυμαίνονται σε 18 έως 37 στις 1.000 γυναίκες.

 

Παρέχει προστασία η απολίνωση σαλπίγγων ενάντια στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις;

   Η απολίνωση σαλπίγγων δεν προστατεύει ενάντια στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων πρέπει να χρησιμοποιούν ανδρικό ή γυναικείο προφυλακτικό για προστασία ενάντια σε αυτές τις λοιμώξεις.

 

Πώς πραγματοποιείται η λαπαροσκοπική στείρωση;

   Στη λαπαροσκόπηση, ένα όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο εισάγεται μέσω μιας μικρή τομής που πραγματοποιείται στον ομφαλό ή κοντά σε αυτόν. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί και άλλη μια μικρή τομή για το όργανο που θα σφραγίσει ή θα αφαιρέσει τις σάλπιγγες. Η σύγκλειση των σαλπίγγων μπορεί να γίνει με δακτύλιο ή κλιπ. Μπορούν επίσης να κοπούν και να κλείσουν με ειδικό νήμα ή να σφραγιστούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Το λαπαροσκόπιο στη συνέχεια αποσύρεται. Οι τομές κλείνουν με ράμματα ή ειδική ταινία.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λαπαροσκοπική στείρωση;

   Η στείρωση μέσω λαπαροσκόπησης συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών. Οι συνηθέστερες επιπλοκές είναι αυτές που σχετίζονται με τη γενική αναισθησία. Υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού στο έντερο, την ουροδόχο κύστη ή ένα μείζον αιμοφόρο αγγείο. Εάν χρησιμοποιηθεί ηλεκτρικό ρεύμα για τη σφράγιση των σαλπίγγων, υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος στο δέρμα ή το έντερο. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αιμορραγία από τις τομές που πραγματοποιούνται στο δέρμα και τη λοίμωξη.

   Εγκυμοσύνη προκύπτει σπάνια μετά από στείρωση. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί όμως εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος έκτοπης κύησης είναι υψηλότερος σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε στείρωση.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής στείρωσης;

   Η λαπαροσκόπηση έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη μικρολαπαροτομία. Η αποκατάσταση είναι συνήθως γρηγορότερη. Υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές. Συνήθως εκτελείται με τη μορφή επέμβασης σε εξωτερικά ιατρεία, δηλαδή μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα. Έχει επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση και με την υστεροσκοπική στείρωση. Σε αντίθεση με την υστεροσκοπική στείρωση, η λαπαροσκοπική στείρωση έχει άμεση αποτελεσματικότητα.

 

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη λαπαροσκοπική στείρωση;

   Μετά την επέμβαση θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για σύντομη παρακολούθηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στο σπίτι τους 2-4 ώρες μετά την επέμβαση. Θα χρειαστείτε έναν συνοδό για να σας γυρίσει στο σπίτι. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια δυσφορία ή να εμφανίσετε άλλα συμπτώματα, τα οποία θα διαρκέσουν μερικές ημέρες:

  • Ζαλάδα
  • Ναυτία
  • Πόνος στην ωμοπλάτη
  • Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
  • Αίσθηση φουσκώματος ή αερίων
  • Πονόλαιμος (από τον αναπνευστικό σωλήνα, αν χρησιμοποιήθηκε γενική αναισθησία)

   Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στη συνήθη ρουτίνα τους εντός 1 εβδομάδας από την επέμβαση.

 

Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου κατά την επιλογή μεθόδου στείρωσης;

   Πρέπει να εξετάσετε τους ακόλουθους παράγοντες πριν λάβετε την απόφασή σας σχετικά με τη μέθοδο στείρωσης:

  • Προσωπική επιλογή
  • Σωματικοί παράγοντες, όπως το βάρος
  • Ιατρικό ιστορικό

   Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, η παχυσαρκία ή άλλες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η στείρωση;

   Πρέπει να αποφύγετε αυτή την επιλογή σε περιόδους στρες (όπως κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου ή μετά από μια αποβολή). Δεν πρέπει επίσης να προχωρήσετε σε αυτή την επιλογή υπό την πίεση του συντρόφου σας ή άλλων ατόμων. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών είναι πιθανότερο να μετανιώσουν για την επέμβαση αυτή σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες.

 

Τι θα συμβεί αν αποφασίσω ότι θέλω να μείνω έγκυος μετά από τη λαπαροσκοπική στείρωση;

   Εάν επιλέξετε να υποβληθείτε σε στείρωση και αλλάξετε γνώμη μετά την επέμβαση, οι προσπάθειες αναστροφής μπορεί να μην πετύχουν. Μετά την αναστροφή της απολίνωσης σαλπίγγων, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να μην μπορούν να μείνουν έγκυες. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων, όπως η έκτοπη κύηση. Συνήθως οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες μετά από απολίνωση σαλπίγγων καταφεύγουν στην μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Ποιες είναι ορισμένες από τις εναλλακτικές επιλογές αντί για τη στείρωση;

   Η αναστρέψιμη αντισύλληψη μακράς δράσης, όπως η ενδομήτρια συσκευή ή το εμφύτευμα, διαρκεί για αρκετά χρόνια. Είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική με τη στείρωση στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Μπορεί να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή εάν θελήσετε να μείνετε έγκυος.