ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Κολπίτιδα - Vaginitis

Γυναικολογία - Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι είναι η κολπίτιδα;


Κλικ για μεγένθυση

Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου. Σχεδόν το 1/3 των γυναικών θα εμφανίσουν συμπτώματα κολπίτιδας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κολπίτιδα επηρεάζει γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά είναι περισσότερο συχνή κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών.

 

Τι μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα;

Μια μεταβολή στην ισορροπία των μυκήτων και των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά τον κόλπο, μπορεί να οδηγήσει σε κολπίτιδα. Αυτό προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση του κόλπου. Οι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική ισορροπία του κόλπου περιλαμβάνουν τους εξής:

  • Χρήση αντιβιοτικών
  • Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών λόγω εγκυμοσύνης, θηλασμού ή εμμηνόπαυσης
  • Κολπικές πλύσεις
  • Σπερματοκτόνα
  • Σεξουαλική επαφή
  • Λοίμωξη

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κολπίτιδας;

Για τη διάγνωση της κολπίτιδας, ο γιατρός σας συλλέγει ένα δείγμα από τις εκκρίσεις του κόλπου σας και το αναλύει στο μικροσκόπιο. Μπορεί επίσης να σας υποδείξει και άλλες εξετάσεις.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπίτιδα;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της κολπίτιδας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χάπι ή μια κρέμα ή τζελ που εφαρμόζεται στον κόλπο.

 

1). Τι είναι η κολπική μυκητίαση;


Κλικ για μεγένθυση

Η κολπική μυκητίαση είναι επίσης γνωστή ως καντιντίαση. Είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους λοίμωξης του κόλπου.

 

Τι προκαλεί τις κολπικές μυκητιάσεις;

Η κολπική μυκητίαση προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida. Εντοπίζεται σε μικρούς αριθμούς στον φυσιολογικό κόλπο. Ωστόσο, όταν τροποποιείται η ισορροπία μυκήτων και βακτηρίων στον κόλπο, τότε οι μύκητες μπορεί να υπεραναπτυχθούν και να προκαλέσουν συμπτώματα.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μυκητίασης;

Η χρήση ορισμένων τύπων αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μυκητίασης. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα φυσιολογικά βακτήρια του κόλπου, τα οποία διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τους πληθυσμούς των μυκήτων. Ως αποτέλεσμα, οι μύκητες υπεραναπτύσσονται. Μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κολπική μυκητίαση εάν είναι έγκυος ή έχει διαβήτη. Η υπερανάπτυξη του πληθυσμού των μυκήτων μπορεί επίσης να σημειωθεί σε περίπτωση μη αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από τις ασθένειες.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης;

Τα συχνότερα συμπτώματα της κολπική μυκητίασης είναι ο κνησμός και η αίσθηση καψίματος στην εξωτερική περιοχή του κόλπου που ονομάζεται αιδοίο. Το αιδοίο μπορεί να κοκκινίσει και να πρηστεί. Τα κολπικά υγρά είναι συνήθως λευκά, έχουν τυρώδη μορφή και είναι άοσμα. Ορισμένες γυναίκες με κολπική μυκητίαση παρατηρούν μια αύξηση ή μεταβολή στις εκκρίσεις.

 

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την κολπική μυκητίαση;

Η κολπική μυκητίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί τοποθετώντας κολπικά υπόθετα εντός του κόλπου ή και με τη λήψη δισκίων που χοσρηγούνται από το στόμα.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση μιας κολπικής μυκητίασης;

Οι μη συνταγογραφούμενες θεραπείες είναι ασφαλείς και συχνά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των κολπικών μυκητιάσεων. Ωστόσο, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι έχουν κολπική μυκητίαση ενώ στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το φάρμακο για την κολπική μυκητίαση δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα ή μπορεί ακόμα και να καθυστερήσει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία του πραγματικού προβλήματος.

Ακόμη και αν έχετε εμφανίσει ξανά στο παρελθόν κολπική μυκητίαση, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε στον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας. Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που έχετε κολπικά συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Εάν χρησιμοποιήσατε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο και τα συμπτώματά σας δεν εξαφανίστηκαν, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

 

2). Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται από την υπερανάπτυξη του πληθυσμού των βακτηρίων που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας;

Το κύριο σύμπτωμα είναι οι αυξημένες εκκρίσεις με έντονη οσμή ψαριού. Οι εκκρίσεις είναι συνήθως λεπτόρρευστες και έχουν χρώμα σκούρο ή μουντό γκρι, αλλά μπορεί να έχουν και πρασινωπό χρώμα. Ο κνησμός δεν εμφανίζεται συχνά, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί εάν υπάρχουν πολλές εκκρίσεις.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή κολπίτιδα;

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας. Τα αντιβιοτικά αυτά λαμβάνονται από το στόμα ή εισάγονται εντός του κόλπου σε μορφή κρέμας ή τζελ.

 

3). Τι είναι η τριχομονάδωση;

Η τριχομονάδωση είναι μια πάθηση που προκαλείται από το μικροσκοπικό παράσιτο Trichomonas vaginalis. Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι γυναίκες με τριχομονάδωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχομονάδωσης;

Οι ενδείξεις της τριχομονάδωσης μπορεί να περιλαμβάνουν ένα κίτρινο-γκρι ή πρασινωπό κολπικό έκκριμα. Το έκκριμα μπορεί να έχει οσμή ψαριού. Μπορεί να υπάρχει κάψιμο, ερεθισμός, ερυθρότητα και πρήξιμο του αιδοίου. Ορισμένες φορές υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχομονάδωση;

Η τριχομονάδωση αντιμετωπίζεται συνήθως με μία μονή δόση ενός αντιβιοτικού από το στόμα. Οι σεξουαλικοί σύντροφοι πρέπει να λάβουν και αυτοί θεραπεία για την πρόληψη της επανεμφάνισης της λοίμωξης.

 

4). Τι είναι η ατροφική κολπίτιδα ;

Η ατροφική κολπίτιδα δεν προκαλείται από λοίμωξη, αλλά μπορεί να προκαλέσει κολπικές εκκρίσεις και ερεθισμό, όπως ξηρότητα, κνησμό και κάψιμο. Η πάθηση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί όταν τα ορμονικά επίπεδα της γυναίκας είναι χαμηλά, όπως κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μετά την εμμηνόπαυση. Η ατροφική κολπίτιδα αντιμετωπίζεται με οιστρογόνα, τα οποία χορηγούνται με μορφή κολπικής κρέμα, δακτυλίου ή δισκίου. Ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Ειδική περίπτωση ατροφικής κολπίτιδας αποτελεί το <<Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης>>.

Το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης - Genitourinary Syndrome of Menopause (GSM) είναι το σύνολο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όχι μόνο στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, αλλά και στο ουροποιητικό.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι;

1). Από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας:

-- Ξηρότητα

-- Ερεθισμός

-- Κάψιμο

-- Φαγούρα

-- Έλλειψη ύγρανσης στην επαφή

-- Δυσπαρευνία (πόνος στην επαφή)

-- Σταγόνες αίματος μετά την επαφή

-- Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις

-- Συχνές κολπίτιδες

 

2). Από το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας τα συμπτώματα είναι:

-- Συχνουρία

-- Δυσουρία (δυσκολία στη ούρηση)

-- Νυκτουρία

-- Ακράτεια ούρων

-- Συχνές ουρολοιμώξεις