ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου (ΦΝΠ) - Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Γυναικολογία - Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι είναι η Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου (ΦΝΠ);


Κλικ για μεγένθυση

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) είναι μια λοίμωξη των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Είναι μια συνηθισμένη ασθένεια. Περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες μόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με ΦΝΠ κάθε χρόνο.

Η ΦΝΠ εκδηλώνεται όταν βακτήρια μετακινούνται από τον κόλπο και τον τράχηλο προς τη μήτρα, τις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες. Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν απόστημα σε μια σάλπιγγα ή ωοθήκη. Εάν η ΦΝΠ δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα.

 

Τι προκαλεί την Φλεγμονώδη Νόσο της Πυέλου;

Βασικές αιτίες της ΦΝΠ είναι δύο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), η γονόρροια και τα χλαμύδια. Η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν ασαφή συμπτώματα ή να μην προκαλέσουν κανένα σύμπτωμα σε μια γυναίκα. Όταν μια γυναίκα μολύνεται με γονόρροια ή χλαμύδια και δεν λαμβάνει θεραπεία, τότε μπορεί να περάσουν από μερικές ημέρες μέχρι και λίγες εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθεί η ΦΝΠ. Η ΦΝΠ μπορεί επίσης να προκληθεί από λοιμώξεις που δεν μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα.

 

Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της ΦΝΠ;

Η ΦΝΠ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα:

 • Υπογονιμότητα: Μία στις δέκα γυναίκες με ΦΝΠ καθίσταται υπογόνιμη. Η ΦΝΠ μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ουλών στις σάλπιγγες. Αυτές οι ουλές μπορούν να φράξουν τις σάλπιγγες και να εμποδίσουν τη γονιμοποίηση των ωαρίων.

 

 • Έκτοπη κύηση: Η δημιουργία ουλών από τη ΦΝΠ μπορεί επίσης να εμποδίσει τη μετακίνηση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου εντός της μήτρας. Αντ’ αυτού, μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται στη σάλπιγγα. Η σάλπιγγα μπορεί να υποστεί ρήξη (να σπάσει) και να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα και την πύελο. Ενδεχομένως να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση εάν η έκτοπη κύηση δεν εντοπιστεί εγκαίρως.

 

 • Χρόνιος πυελικός πόνος: Η ΦΝΠ μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πυελικό πόνο.

 

Ποιες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για ΦΝΠ;


Κλικ για μεγένθυση

ΦΝΠ μπορεί να εκδηλώσουν οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, παρατηρείται συχνότερα στις νεαρές γυναίκες. Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι πιθανότερο να εμφανίσουν ΦΝΠ. Οι γυναίκες με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ΦΝΠ:

 • Λοίμωξη με ΣΜΝ, κυρίως γονόρροια ή χλαμύδια
 • Περισσότεροι του ενός σεξουαλικοί σύντροφοι (όσο περισσότεροι οι σύντροφοι, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος)
 • Σεξουαλικός σύντροφος που έχει σεξουαλικές σχέσεις και με άλλα άτομα
 • Προηγούμενη ΦΝΠ

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που κάνουν συχνά κολπικές πλύσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ΦΝΠ. Οι κολπικές πλύσεις διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τη ΦΝΠ. Μπορούν επίσης να ωθήσουν τα βακτήρια από τον κόλπο προς τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Για αυτόν και για άλλους λόγους, οι κολπικές πλύσεις δεν συνιστώνται.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΦΝΠ;

Ορισμένες γυναίκες με ΦΝΠ έχουν ήπια μόνο συμπτώματα ή δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή, πολλές περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται από τις ίδιες τις γυναίκες, τους γυναικολόγους ή άλλους επαγγελματίες υγείας. Ακολουθούν τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα της ΦΝΠ:

 • Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις
 • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα (συχνά ήπιας μορφής)
 • Πόνος επάνω δεξιά στην κοιλιακή χώρα
 • Μη φυσιολογική αιμορραγία περιόδου
 • Πυρετός και ρίγη
 • Επώδυνη ούρηση
 • Ναυτία και έμετος
 • Επώδυνη συνουσία

Εάν έχετε ένα αυτά τα σημεία ή συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε ΦΝΠ. Μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου άλλου σοβαρού προβλήματος, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή η έκτοπη κύηση. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γυναικολόγο σας ή έναν άλλο επαγγελματία υγείας που σας φροντίζει.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΦΝΠ;

Για να μάθετε εάν έχετε ΦΝΠ, ο γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας θα σας ρωτήσει αρχικά για το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών συνηθειών, των μεθόδων αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε και των συμπτωμάτων σας. Εάν έχετε συμπτώματα της ΦΝΠ, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε μια πυελική εξέταση. Η εξέταση αυτή θα δείξει εάν τα αναπαραγωγικά όργανά σας είναι ευαίσθητα. Θα ληφθεί ένα δείγμα υγρού από τον τράχηλό σας, το οποίο θα εξεταστεί για γονόρροια και χλαμύδια. Ενδεχομένως να υποβληθείτε και σε εξετάσεις αίματος.

Ο γυναικολόγος σας ή ένας άλλος επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας συστήσει και άλλες εξετάσεις ή διαδικασίες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα, βιοψία του ενδομητρίου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λαπαροσκόπηση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ΦΝΠ;

Η ΦΝΠ μπορεί να θεραπευτεί. Ωστόσο, η θεραπεία της ΦΝΠ δεν μπορεί να αναστρέψει τις ουλές που έχει δημιουργήσει η λοίμωξη. Όσο περισσότερο παραμείνει χωρίς θεραπεία η λοίμωξη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μακροχρόνια προβλήματα, όπως η υπογονιμότητα.

Η αρχική θεραπεία που χορηγείται για τη ΦΝΠ είναι με αντιβιοτικά. Η λοίμωξη μπορεί να καταπολεμηθεί συνήθως χρησιμοποιώντας μόνο αντιβιοτικά. Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν δύο ή και περισσότερα αντιβιοτικά. Αυτά χορηγούνται σε μορφή χαπιού, μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται στη φλέβα σας (ενδοφλέβια γραμμή) ή με ένεση. Ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει μια επίσκεψη παρακολούθησης 2-3 ημέρες μετά τη θεραπεία σας, για τον έλεγχο της κατάστασής σας. Ορισμένες φορές τα συμπτώματα εξαφανίζονται πριν από την ίαση της λοίμωξης. Εάν γίνει αυτό, εσείς θα πρέπει να πάρετε κανονικά ολόκληρη τη φαρμακευτική αγωγή σας, για όσο διάστημα προβλέπεται στη συνταγή.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία σε νοσοκομείο. Η νοσηλεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη σε γυναίκες, οι οποίες:

 • δεν έχουν σαφή διάγνωση
 • είναι έγκυες
 • πρέπει να πάρουν αντιβιοτικά ενδοφλεβίως
 • έχουν σοβαρή ασθένεια
 • έχουν ναυτία και έμετο
 • έχουν υψηλό πυρετό
 • έχουν απόστημα σε μια σάλπιγγα ή ωοθήκη

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν εντοπίζεται απόστημα, μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία πρέπει να χορηγείται και στους σεξουαλικούς συντρόφους της γυναίκας. Οι γυναίκες με ΦΝΠ μπορεί να έχουν συντρόφους που έχουν γονόρροια ή χλαμύδια. Ένα άτομο μπορεί να έχει κάποιο ΣΜΝ ακόμη και αν δεν έχει κάποιο σύμπτωμα ασθένειας.

 

Πώς μπορεί να προληφθεί η ΦΝΠ;

Για την πρόληψη της ΦΝΠ, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για την αποφυγή των ΣΜΝ:

 • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κάθε φορά που κάνετε σεξ, για την πρόληψη των ΣΜΝ. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά ακόμη και αν χρησιμοποιείτε άλλες μεθόδους αντισύλληψης.
 • Κάντε σεξ μόνο με σύντροφο που δεν έχει κάποιο ΣΜΝ και έχει σεξουαλικές επαφές μόνο με εσάς.
 • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων σας. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας είχατε προηγούμενους συντρόφους, ο κίνδυνος εκδήλωσης ΣΜΝ είναι αυξημένος.