ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Πότε είναι επώδυνο το σεξ; - When Sex Is Painful

Γυναικολογία - Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι προκαλεί τα προβλήματα σεξουαλικής ανταπόκρισης;


Κλικ για μεγένθυση

Ορισμένες από τις συχνότερες αιτίες είναι:

 • Η ψυχική σας κατάσταση: Συναισθήματα όπως ο φόβος, η ενοχή, η ντροπή ή η αμηχανία σε σχέση με τη σεξουαλική πράξη, σας εμποδίζουν να χαλαρώσετε. Όταν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε, ο ερεθισμός είναι δύσκολος, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και πόνος. Το στρες και η κόπωση επίσης μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία σας να κάνετε σεξ.
 • Προβλήματα στη σχέση: Τα προβλήματα που έχετε με τον σύντροφό σας, μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ανταπόκριση. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις σχέσεις είναι η ασυμφωνία ανάμεσα στους συντρόφους όσον αφορά τον βαθμό της επιθυμίας για σεξ.
 • Φάρμακα: Πολλά φάρμακα μπορούν όπως τα ανιταταθλιπτικά μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μεθόδων αντισύλληψης, όπως τα αντισυλληπτικά δισκία. Πολλά αναλγητικά φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία.
 • Ιατρικές παθήσεις και χειρουργικές επεμβάσεις: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν εμμέσως τη σεξουαλική ανταπόκριση. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, τον διαβήτη, τον καρκίνο και τις παθήσεις του θυρεοειδούς. Ορισμένες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις διαπιστώνουν ότι επηρεάζεται η εικόνα που έχουν για το σώμα τους, κάτι που μπορεί να μειώσει την επιθυμία τους για σεξ.
 • Ο σύντροφός σας: Εάν ο σύντροφός σας έχει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ένα άγχος γύρω από το σεξ. Εάν ο σύντροφός σας παίρνει ένα φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία, ο οργασμός του μπορεί να είναι καθυστερημένος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μακροσκελή και επώδυνη σεξουαλική επαφή.

 

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει μια γυναίκα από μόνη της για να μετριάσει τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής;

Εάν πονάτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας ή έναν άλλο επαγγελματία υγείας. Υπάρχουν επίσης ορισμένα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνη σας για να μετριάσετε τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ:

 • Χρησιμοποιήστε λιπαντικό. Τα υδατοδιαλυτά λιπαντικά είναι μια καλή επιλογή εάν έχετε κολπικό ερεθισμό ή ευαισθησία. Τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη διαρκούν περισσότερο και παρέχουν μεγαλύτερο βαθμό ολισθηρότητας σε σχέση με τα υδατοδιαλυτά. Μη χρησιμοποιείτε βαζελίνη, baby oil ή ορυκτέλαιο με προφυλακτικά. Οι ουσίες αυτές μπορούν να διαβρώσουν το λατέξ και να προκαλέσουν τη διάρρηξη του προφυλακτικού.
 • Αφιερώστε τον απαραίτητο χρόνο για το σεξ. Βρείτε χρόνο όταν τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας δεν είστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι.
 • Μιλήστε με τον σύντροφό σας. Πείτε στον σύντροφό σας πού και πότε νιώθετε πόνο, καθώς και τις δραστηριότητες που απολαμβάνετε.
 • Δοκιμάστε σεξουαλικές δραστηριότητες που δεν σας προκαλούν πόνο. Για παράδειγμα, εάν η συνουσία είναι επώδυνη, μπορείτε να επικεντρωθείτε στον στοματικό έρωτα ή τον αμοιβαίο αυνανισμό με τον σύντροφό σας.
 • Δοκιμάστε μη σεξουαλικές, αλλά αισθησιακές δραστηριότητες όπως το μασάζ.
 • Πραγματοποιήστε ενέργειες που ανακουφίζουν τον πόνο πριν από το σεξ: Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας, κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή πάρτε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό πριν από τη συνουσία.
 • Για την ανακούφιση του καψίματος μετά τη συνουσία, εφαρμόστε στο αιδοίο σας πάγο ή μια συσκευασία με παγωμένο τζελ τυλιγμένα σε μια μικρή πετσέτα.