ΕΣΠΑ

Γυναικολογία

Διαταραχές του Αιδοίου: Συνήθεις Αιτίες Πόνου, Καψίματος και Κνησμού στο Αιδοίο - Disorders of the Vulva Common Causes of Vulvar Pain, Burning, and Itching

Γυναικολογία - Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Τι είναι το αιδοίο;


Κλικ για μεγένθυση

Η εξωτερική περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων ονομάζεται αιδοίο. Οι εξωτερικές πτυχώσεις δέρματος ονομάζονται labia majora (μεγάλα χείλη του αιδοίου) και οι εσωτερικές πτυχώσεις labia minora (μικρά χείλη του αιδοίου).

 

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον γιατρό μου για συμπτώματα στο αιδοίο;

Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα του αιδοίου ή εάν έχετε κνησμό, κάψιμο ή πόνο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 

Τι θα ελέγξει ο γιατρός μου;

Ο γιατρός μπορεί να σας εξετάσει, να σας ρωτήσει σχετικά με τον πόνο και τις καθημερινές συνήθειές σας, καθώς και να συλλέξει δείγματα από τις κολπικές εκκρίσεις σας για εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης μιας πάθησης.

 

Ποιες δερματικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν το αιδοίο;

Ορισμένες από τις δερματικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν το αιδοίο περιλαμβάνουν τη θυλακίτιδα, τη δερματίτιδα εξ επαφής, τις κύστεις βαρθολίνειου αδένα, τον χρόνιο απλό λειχήνα, τον σκληροατροφικό λειχήνα και τον ομαλό λειχήνα.

 

Τι είναι η θυλακίτιδα;

Η θυλακίτιδα εμφανίζεται με τη μορφή μικρών, ερυθρών και σε ορισμένες περιπτώσεις επώδυνων διογκώσεων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια που μολύνουν ένα τριχοθυλάκιο. Μπορεί να εκδηλωθεί στα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας του ξυρίσματος, της χρήσης αποτριχωτικού κεριού ή ακόμα και της τριβής. Η θυλακίτιδα συνήθως φεύγει από μόνη της. Η προσεκτική τήρηση των κανόνων υγιεινής, τα μη εφαρμοστά ρούχα και οι ζεστές κομπρέσες στην περιοχή, μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Εάν οι διογκώσεις δεν εξαφανιστούν ή μεγαλώσουν, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειάζεστε πρόσθετη θεραπεία.

 

Τι είναι δερματίτιδα εξ επαφής;

Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται εξαιτίας του ερεθισμού του δέρματος από σαπούνια, υφάσματα ή αρώματα. Τα σημεία και τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν ιδιαίτερα έντονο κνησμό, ευαισθησία, τσούξιμο, κάψιμο και πόνο. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται μέσω της αποφυγής της πηγής του ερεθισμού και της διακοπής του κνησμού, ώστε να είναι δυνατή η επούλωση του δέρματος. Οι παγοθήκες ή οι κρύες κομπρέσες μπορούν να μειώσουν τον ερεθισμό. Μπορείτε επίσης να επαλείψετε ένα λεπτό στρώμα απλής βαζελίνης για την προστασία του δέρματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

 

Τι είναι η κύστη βαρθολίνειου αδένα;

Οι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται κάτω από το δέρμα και στις δύο πλευρές του ανοίγματος του κόλπου. Εκκρίνουν ένα υγρό που βοηθά στη λίπανση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Εάν οι βαρθολίνειοι αδένες φράξουν, τότε μπορεί να σχηματιστεί μια κύστη, προκαλώντας μια διόγκωση κοντά στο άνοιγμα του κόλπου. Οι κύστεις βαρθολίνειου αδένα συνήθως δεν είναι επώδυνες, μέχρι να μολυνθούν. Εάν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να σχηματιστεί απόστημα.

Εάν η κύστη δεν προκαλεί πόνο, μπορείτε να καθίσετε σε ζεστό και ρηχό νερό στην μπανιέρα σας ή να εφαρμόσετε ζεστές κομπρέσες για να την αντιμετωπίσετε στο σπίτι. Εάν έχει σχηματιστεί απόστημα, η θεραπεία περιλαμβάνει την παροχέτευση της κύστης χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή άλλο όργανο στο ιατρείο ενός επαγγελματία υγείας.

 

Τι είναι ο χρόνιος απλός λειχήνας;

Ο χρόνιος απλός λειχήνας μπορεί να προκληθεί από τη δερματίτιδα εξ επαφής ή άλλη δερματική διαταραχή, η οποία υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο δέρμα του αιδοίου εμφανίζονται παχιές, φολιδωτές περιοχές, οι οποίες ονομάζονται «πλάκες». Οι πλάκες αυτές προκαλούν έντονο κνησμό, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη διακοπή του κύκλου «κνησμού-ξυσίματος», ώστε να είναι δυνατή η επούλωση του δέρματος. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συχνά οι κρέμες στεροειδών. Η υποκείμενη πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτή.

 

Τι είναι ο σκληροατροφικός λειχήνας;

Ο σκληροατροφικός λειχήνας είναι μια δερματική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει κνησμό, κάψιμο, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και σχισίματα στο δέρμα. Το δέρμα του αιδοίου μπορεί να φαίνεται λεπτό, λευκό και ζαρωμένο. Ενδεχομένως να υπάρχουν λευκές διογκώσεις με σκούρο μωβ χρωματισμό. Για την αντιμετώπιση του σκληροατροφικού λειχήνα χρησιμοποιείται μια κρέμα στεροειδούς.

 

Τι είναι ο απλός λειχήνας;

Ο απλός λειχήνας είναι μια δερματική διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως στις βλεννογόνους μεμβράνες του στόματος. Ορισμένες φορές επηρεάζει και το δέρμα των γεννητικών οργάνων. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν κνησμό, πόνο, κάψιμο και μη φυσιολογικές εκκρίσεις. Η εμφάνιση του απλού λειχήνα ποικίλλει. Μπορεί να υπάρχουν λευκές λωρίδες στο δέρμα του αιδοίου ή να είναι λευκή ολόκληρη η επιφάνεια. Μπορεί να υπάρχουν διογκώσεις με σκούρο ροζ χρωματισμό.

Η θεραπεία του απλού λειχήνα μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτικές κρέμες ή αλοιφές, κολπικά δισκία, συνταγογραφούμενα χάπια ή ενέσεις. Η πάθηση αυτή είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και συνήθως περιλαμβάνει μακροχρόνια θεραπεία και παρακολούθηση.

 

Τι είναι η αιδοιοδυνία;

Αιδοιοδυνία σημαίνει «πόνος στο αιδοίο». Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται όταν αγγίζετε την περιοχή ή και χωρίς άγγιγμα. Υπάρχουν δύο τύποι αιδοιοδυνίας: γενικευμένη και εντοπισμένη. Στη γενικευμένη αιδοιοδυνία, ο πόνος εμφανίζεται σε μια μεγάλη περιοχή του αιδοίου. Στην εντοπισμένη αιδοιοδυνία, ο πόνος περιορίζεται σε μια μικρότερη περιοχή, όπως στον πρόδομο του αιδοίου.

 

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της αιδοιοδυνίας;

Τα συμπτώματα της αιδοιοδυνίας περιγράφονται συνήθως ως κάψιμο, τσούξιμο, ερεθισμός ή ευαισθησία. Το δέρμα του αιδοίου συνήθως φαίνεται φυσιολογικό.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η αιδοιοδυνία;

Για την αντιμετώπιση της αιδοιοδυνίας χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένων των εξής: μέτρα αυτοφροντίδας, φάρμακα, διατροφικές αλλαγές, εκπαίδευση βιοανάδρασης, φυσικοθεραπεία, σεξουαλική καθοδήγηση ή χειρουργική επέμβαση.

 

Τι είναι το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης;

Το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης είναι ένα σύνολο σημείων και συμπτωμάτων που προκαλούνται από τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

 

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης;

Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, ερεθισμό και ξηρότητα. Ενδεχομένως να υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το αιδοίο γίνεται πιο ευαίσθητο στους ερεθιστικούς παράγοντες. Οι λοιμώξεις εκδηλώνονται ευκολότερα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα το δέρμα του αιδοίου να «σπάσει» και να αιμορραγήσει.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης;

Η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα και επαλείφονται στο δέρμα ή εισάγονται στον κόλπο.

 

Τι είναι η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN);

Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN) είναι η παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων στο αιδοίο, τα οποία δεν είναι ακόμη καρκίνος. Η VIN συχνά προκαλείται από λοίμωξη με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV).

 

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της VIN;

Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο ή μη φυσιολογικό δέρμα που μπορεί να είναι ανώμαλο, λείο ή να έχει διαφορετικό χρώμα όπως λευκό, καφέ ή κόκκινο. Η VIN πρέπει να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η VIN;

Η VIN μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια κρέμα που επαλείφεται το δέρμα, με θεραπεία λέιζερ ή με χειρουργική επέμβαση. Το εμβόλιο για τον HPV που προστατεύει ενάντια σε τέσσερις τύπους HPV και το εμβόλιο για τον HPV που προστατεύει ενάντια σε εννέα τύπους HPV μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της VIN που προκαλείται από αυτούς τους τύπους HPV.

 

Τι είναι ο καρκίνος;

Καρκίνος είναι η ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων.

 

Τι προκαλεί τον καρκίνο του αιδοίου;

Ο καρκίνος του αιδοίου μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη με HPV. Άλλες μορφές καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το αιδοίο είναι το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος) ή η νόσος Paget. Η νόσος Paget του αιδοίου μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου σε μια άλλη περιοχή του σώματος, όπως ο μαστός ή το παχύ έντερο.

 

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του αιδοίου;

Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο, φλεγμονή ή πόνο. Άλλα συμπτώματα του καρκίνου περιλαμβάνουν ένα εξόγκωμα ή έλκος στο αιδοίο, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή μια διόγκωση στη βουβωνική χώρα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος;

Ο τύπος της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου του καρκινικού ιστού. Μπορεί επίσης να χρειαστεί ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία επιπροσθέτως της επέμβασης.

 

Ποιες άλλες διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν το αιδοίο;

Το αιδοίο μπορεί να προσβληθεί από διάφορες διαταραχές. Οι λοιμώξεις (όπως οι κολπικές μυκητιάσεις) και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, μπορούν να προκαλέσουν σημεία και συμπτώματα στο αιδοίο. Η νόσος του Crohn είναι μια μακροχρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πρήξιμο, έλκη ή διογκώσεις στο αιδοίο.

 

Ποια μέτρα αυτοφροντίδας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αποκατάσταση των προβλημάτων στο αιδοίο;

Τα ακόλουθα μέτρα αυτοφροντίδας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αποκατάσταση συγκεκριμένων προβλημάτων στο αιδοίο:

  • Διατηρείτε το αιδοίο σας καθαρό, πλένοντάς το με ζεστό νερό και σκουπίζοντάς το «ταμποναριστά», και όχι με τρίψιμο, για να στεγνώσει.
  • Μη φοράτε στενά παντελόνια ή εσώρουχα. Φοράτε μόνο βαμβακερά εσώρουχα.
  • Μη φοράτε καλσόν (εκτός αν έχουν βαμβακερό καβάλο).
  • Μη χρησιμοποιείτε σερβιέτες ή ταμπόν που περιέχουν αποσμητικό ή πλαστική επικάλυψη.
  • Μη χρησιμοποιείτε αρωματισμένα σαπούνια ή αρωματισμένο χαρτί υγείας.
  • Μην κάνετε κολπικές πλύσεις και μη χρησιμοποιείτε ειδικά σπρέι ή πούδρες για την ευαίσθητη περιοχή.