ΕΣΠΑ

ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Από την οργάνωση … στο χάος!

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Παρέλαση

Κάθε φορά που πραγματοποιείται η παρέλαση στην πόλη μας, παρατηρείται μια ουσιαστική αντίθεση. Στο σημείο έναρξης κυριαρχεί η απόλυτη οργάνωση και στον τερματισμό το απόλυτο χάος.

Στο χώρο αναμονής τα σχολεία και οι σύλλογοι προσέρχονται σε προκαθορισμένο σημείο,το οποίο και απέχει από το κτίριο της Περιφέρειας αναλόγως της σειράς εμφάνισης των πεζοπόρων τμημάτων. Με την έναρξη της παρελάσεως υπάρχει και συγκεκριμένος υπάλληλος που φροντίζει, ώστε τα προς παρέλαση τμήματα να τηρούν μια συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και να μην συνωστίζονται κατά μήκος της διαδρομής.

Αντίθετα, στο τέλος της παρέλασης δεν υπάρχει καμία οργάνωση, επικρατεί γενικά χάος και εικόνες που προσβάλλουν και την αισθητική και τον πολιτισμό μας.Ειδικότερα, τα σχολεία συγκρούονται κυριολεκτικά το ένα με το άλλο και λίγα είναι αυτά που φροντίζουν να προχωρήσουν λίγο παρακάτω και να σταματήσουν εκατέρωθεν της οδού. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες κόσμου να εισέρχονται στο χώρο της παρέλασης. Πολλοί εξ αυτών είναι γονείς κυρίως των παιδιών των δημοτικών σχολείων, που τα αναζητούν. Επιπλέον, αρκετοί μαθητές «χάνονται» προσωρινά και οι γονείς τους εκνευρίζονται και αγχώνονται ταυτόχρονα. Όταν τους εντοπίζουν μετά από λίγο μέσα στο πλήθος, τους μαλώνουν. Τρεις φορές μέσα σε 10 λεπτά έγινα μάρτυρας τέτοιων περιστατικών. Βέβαια, όλα αυτά που έπονται φαίνεται να έχουν μικρή σημασία, αφού τα τμήματα των παρελάσεων περάσουν σε άψογη εμφάνιση μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Προτείνεται, λοιπόν, να υπάρχει κάποιος άνθρωπος και στο τέλος της παρέλασης. Αυτός, σε συνεργασία με τους συνοδούς καθηγητές, θα φροντίζει, έτσι ώστε μετά το προκαθορισμένο σημείο λήξης της παρέλασης τα τμήματα να προχωρούν λίγο παρακάτω και να διαλύουν τους σχηματισμούς τους εκατέρωθεν των πεζοδρομίων της στρατηγού Σαράφη και όχι στο μέσον της οδού. Ειδικά τα παιδιά των δημοτικών σχολείων πρέπει να σταθμεύουν λίγο παρακάτω μαζί με την χαρακτηριστική ταμπέλα που τα συνοδεύει, ώστε να γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους γονείς τους, οι οποίοι επιθυμούν να τα παραλάβουν.

Θα μπορούσε δίκαια κάποιος να αντιδράσει, λέγοντας πως υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, για να ασχοληθεί κανείς. Όμως, μια οργανωμένη κοινωνία που δεν μπορεί να λύσει ένα τόσο απλό και ανέξοδο πρόβλημα, πώς θα μπορέσει να ασχοληθεί με άλλα σοβαρότερα;

Μπαρτζιώκας Αθανάσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 31-3-2014.