ΕΣΠΑ

Απινιδωτές - Μια αφορμή για να μάθουμε πρώτες βοήθειες

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Απινιδωτές

Σε δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο στις 16-1-2014 και 12-3-2014 η Ελένη Πολύζου, Ιατρός Αναισθησιολόγος του Γ.Ν.Τρικάλων και διευθύντρια των σεμιναρίων BLS-AED ERC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης www.erc.edu , περιγράφει με σαφήνεια την μεγάλη αξία της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Επιβάλλεται λοιπόν, η επόμενη δημοτική αρχή εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία και ακολουθώντας το καλό παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών, και ελληνικών πόλεων να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  • Τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους. Επιλογή χώρων όπου συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου (Δημαρχείο, Περιφέρεια-Νομαρχία, Πνευματικό κέντρο, Κεντρική Πλατεία, Μύλος του Ματσόπουλου, Δικαστήρια, Κλειστό Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο, Γήπεδο, Πάρκο του Αι – Γιώργη, Κ.Α.Π.Η. , Γηροκομεία, πλατείες χωριών, αγροτικά ιατρεία κ.λπ.) Αγορά των απινιδωτών και τοποθέτησή τους σε εμφανή σημεία (δίπλα από τηλέφωνα ή πυροσβεστήρες, κοντά σε ασανσέρ ή σε εξόδους κτιρίων) σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των σεμιναρίων BLS – AED ERC, οι οποίοι είναι και οι πλέον ειδικοί για την υπόδειξη του καταλληλότερου χώρου. Εκπαίδευση Εθελοντών που εργάζονται στους παραπάνω χώρους από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, πάνω στο πρόγραμμα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (BLS – AED ERC).
  • Διοργάνωση σεμιναρίων σε τακτική βάση σε σχολεία του δήμου.
  • Διοργάνωση σεμιναρίων σε ετήσια βάση για την ενημέρωση – εκπαίδευση πολιτών, επαγγελματιών υγείας και μη, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, μέσα από πρόγραμμα μαθημάτων που θα καταρτίσουν οι εκπαιδευτές με τον συντονισμό και την αρωγή του Δήμου. Έτσι όλο και πιο πολλοί συνδημότες μας θα μπορούν, όταν χρειαστεί, να παρέχουν σωστές πρώτες βοήθειες στους συνανθρώπους τους.

Το μεγαλύτερο όμως όφελος της κοινωνίας, θεωρώ ότι δεν πηγάζει τόσο από την τοποθέτηση και την εκμάθηση χρήσης των απινιδωτών όσο από την ευκαιρία που θα δοθεί σε πολλούς συμπολίτες μας, να μάθουν πρώτες βοήθειες. Το 75% των αιφνιδίων ανακοπών συμβαίνει στην οικία των θυμάτων ή στο σπίτι φίλων και συγγενών και από αυτούς επιβιώνει μόνο το 8%. Επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση, να χρειαστεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο και θα είναι πολύ λυπηρό να μη γνωρίζει 2 – 3 βασικά πράγματα που πιθανώς να σώζανε μία ανθρώπινη ζωή.

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και για να διαβάσουν σε μορφή pdf τους αλγόριθμους υποστήριξης της ζωής, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.eekaa.com της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

Μπαρτζιώκας Αθανάσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 15-4-2014.