Το Δάσος της Παναγίας του Βαλτινού

Άρθρα Απόψεις - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Το Δάσος της Παναγίας του Βαλτινού

Το δάσος της Παναγίας του Βαλτινού βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την πλατεία του χωριού.

Το δάσος αυτό είναι πράγματι «στολίδι» για όλη την περιοχή. Είναι υπόλειμμα δάσους των πεδινών περιοχών, αφού παλαιότερα καταλάμβανε μεγαλύτερη έκταση από τους πρόποδες του Κόζιακα μέχρι το Βαλτινό. Αργότερα εμφανίζεται σαν τμήμα του κτήματος (Λόγκια) του μεγαλοτσιφλικά Στέφανου Σιμή και από το 1932 περιήλθε στην ιδιοκτησία της κοινότητας του Βαλτινού. Το όνομα του δασυλλίου προέκυψε από το ομώνυμο εξωκλήσι της Παναγίας που βρίσκεται στο χώρο.

Σήμερα είναι περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων. Σπάνια δέντρα Δρυός, Φτελιάς και Λεύκας φθάνουν τα 40 μέτρα ύψος, ενώ η ηλικία κάποιων ξεπερνά τα 200 χρόνια! Πλήθος μικρών ζώων και πτηνών βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση. Παράλληλα, ο χώρος είναι γνωστός τόπος αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το δάσος όμως κινδυνεύει! Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού και κάτοικοι της περιοχής έχουν από καιρό επισημάνει τόσο τα σοβαρά προβλήματα της καταπάτησης και ρύπανσης του χώρου καθώς και της αυθαίρετης κοπής δέντρων όσο και την άμεση ανάγκη οριοθέτησης και περίφραξής του.

Μπαρτζιώκας Αθανάσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Το άρθρο αυτό είναι μη δημοσιευμένο (17-4-2014)