ΕΣΠΑ

Μαιευτική

Σημάδια Έναρξης του Τοκετού - Signs and Symptoms of Labor

Μαιευτική, Τοκετός - Λοχεία, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

Σημάδια Έναρξης του Τοκετού

Πώς θα καταλάβω ότι ξεκινάει ο τοκετός;

  1. Πόνοι – συσπάσεις. Υπάρχουν αρκετές συσπάσεις μέρες ή εβδομάδες πριν τον τοκετό οι οποίες δεν έχουν όμως διάρκεια και γίνονται αντιληπτές περισσότερο σαν πετρώματα. Όταν όμως ξεκινά ο τοκετός οι συσπάσεις γίνονται πόνοι που όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται και σε ένταση και σε συχνότητα. Ακολουθούνται πάντα από μεσοδιαστήματα που η μήτρα χαλαρώνει και η γυναίκα ηρεμεί. Συνήθως εμφανίζονται νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Ενημερώστε το γιατρό σας, αλλά μην είστε ιδιαίτερα βιαστικές γιατί μπορεί να βρεθείτε υπερβολικά νωρίς στο μαιευτήριο.
  2. Σπάνε τα νερά. Τα νερά δηλαδή η ρήξη των υμένων και η έξοδος του αμνιακού υγρού συχνά σπάνε ακόμη και χωρίς η επίτοκος να έχει πόνους. Μπορεί ακόμα και να κοιμάται. Δεν χρειάζεται πανικός. Η γυναίκα πρέπει να ειδοποιήσει το γιατρό της και αφού κάνει ένα ντουζάκι που θα τη χαλαρώσει να ξεκινήσει για το μαιευτήριο.
  3. Βλέννα και λίγο καφέ αίμα από τον κόλπο. Όταν ξεκινήσει η διαστολή του τραχήλου εξέρχεται ένα κομμάτι παχύρευστης βλέννας σαν μύξα από τον κόλπο και συνοδεύεται μερικές φορές και από καφεοειδείς ή οροαιματηρές εκκρίσεις. Αυτό συνήθως συμβαίνει λίγες ώρες ή το πολύ 1 – 2 μέρες πριν τον τοκετό. Ενημερώστε το γιατρό σας.
  4. Διάρροια ή υδαρείς κενώσεις. Μπορεί να εμφανιστούν 1 – 2 μέρες πριν τον τοκετό. Οφείλονται στην κεφαλή του εμβρύου που έχει κατέβει χαμηλά και πιέζει το έντερο.
  5. Αίσθημα καθόδου του μωρού. Η μέλλουσα μαμά συνήθως νιώθει το κεφάλι του μωρού να κατεβαίνει χαμηλά μέσα στη λεκάνη της και έχει ένα αίσθημα ότι ο κόλπος της τείνει να ανοίξει. Αυτό μπορεί να το νιώσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες μέρες πριν τον τοκετό.

Πάντως για κάθε τι που σας εμπνέει ανησυχία επικοινωνήστε με το γιατρό σας, χωρίς να γίνεστε υπερβολική. θυμηθείτε ότι ο κολπικός τοκετός χρειάζεται πάνω από όλα υπομονή και χρόνο.

Τι είναι η ψευδής έναρξη του τοκετού;

Συνήθως μετά το τέλος μιας κουραστικής ημέρας η μήτρα μπορεί να συσπάτε και να χαλαρώνει πιο συχνά και πιο έντονα από ότι συνήθως. Η γυναίκα δε νιώθει μόνο πέτρωμα της κοιλιάς αλλά μικρούς πόνους. Αυτό μπορεί να ξεγελάσει τη γυναίκα και να νομίσει ότι ξεκίνησε η διαδικασία του τοκετού. Οι πόνοι αυτοί λέγονται προπαρασκευαστικές συσπάσεις της μήτρας ή ωδίνες Braxton Hicks. Είναι ακανόνιστες σε ένταση και συχνότητα και διαρκούν λιγότερο από τις αληθινές ωδίνες. Υποχωρούν όταν η γυναίκα σηκωθεί να περπατήσει ή ξαπλώσει να ξεκουραστεί ή εάν αλλάξει θέση στο κρεβάτι της. Οι ψευδείς ωδίνες συνήθως γίνονται αισθητές μόνο μπροστά, ενώ στην κανονική έναρξη του τοκετού η γυναίκα πονάει εξίσου και μπροστά και πίσω στη μέση της.

Καμιά φορά τον να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ των συσπάσεων είναι αρκετά δύσκολο και ίσως χρειαστεί ο γιατρός σας να εκτελέσει καρδιοτοκογράφημα (μια εξέταση που καταγράφει τις συσπάσεις της μήτρας και την καρδιακή συχνότητα του εμβρύου) ή και κολπική εξέταση με το χέρι του για να διαπιστώσει αλλαγές στο μήκος, τη θέση, τη σύσταση και τη διαστολή του τραχήλου.