ΕΣΠΑ

Μαιευτική

Διασταύρωση Αίματος για τον Επικείμενο Τοκετό - Blood Donation for Possible Transfusion After Labour 

Μαιευτική, Τοκετός - Λοχεία, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

   Σε σπάνιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια ή μετά από μια χειρουργική επέμβαση, κολπικό τοκετό ή καισαρική τομή μπορεί να χρειαστεί να γίνει μετάγγιση αίματος στον ασθενή.

   Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν φίλοι ή συγγενείς να δώσουν λίγες μέρες ή εβδομάδες πριν τον αναμενόμενο τοκετό 2 (δύο) φιάλες αίματος που θα καλύψουν τυχόν έκτακτη ανάγκη που θα παρουσιαστεί. Σε περιστατικά όπου πραγματοποιείται VBAC δηλαδή προσπάθεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή, οι φιάλες αίματος που διασταυρώνονται και οι οποίες πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες σε πιθανή ρήξη μήτρας είναι 5 – 6 (έξι) φιάλες αίμα.

   Σε περίπτωση που δεν παραστεί ανάγκη το αίμα αυτό διατίθεται από τις κατά τόπους αιμοδοσίες σε άλλους συνανθρώπους μας που καθημερινά το έχουν ανάγκη και παίρνουν παράταση ζωής μέσα από αυτή την πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

   Ο εθελοντής αιμοδότης μπορεί να απευθυνθεί είτε στην Αιμοδοσία του πλησιέστερου Δημόσιου Νοσοκομείου ή σε οποιαδήποτε Κέντρο Αιμοδοσίας στην Ελληνική επικράτεια αναφέροντας το όνομα της επιτόκου και την ιατρική μονάδα (δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική) που θα πραγματοποιηθεί ο τοκετός.